Afgelopen vrijdag heeft burgemeester Peter den Oudsten namens de Enschedese gemeenteraad het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) ondertekend. Het Burgemeestersconvenant is een initiatief van Europese steden om op basis van een vrijwillige verplichting te werken aan de Europese 20/20/20 doelstellingen: vóór 2020 een CO2-reductie van minimaal twintig procent, 20% meer duurzame energie en 20% energiebesparing.

Vorige week ontving Enschede al ‘de groene trui’ uit handen van Natuur en Milieu Overijssel voor de manier waarop duurzaamheid in alle beleidsprogramma’s van de gemeente is verwerkt. De ondertekening van het Covenant of Mayors is een erkenning van de inspanningen van Enschede en een bevestiging van de verplichting die Enschede zich heeft opgelegd om te voldoen aan de ambitieuze klimaat- en energie doelstellingen vanuit Europa. Afgelopen maart had de (oude) gemeenteraad al ingestemd met de ondertekening.

Steeds meer Nederlandse gemeenten zien de belangen in van de ondertekening van het Burgemeestersconvenant. Er zijn op dit moment 27 gemeenten die hebben getekend, waaronder alle grote steden, maar ook steeds meer kleinere gemeenten zoals Midden-Delfland, waar afgelopen weekeinde een internationale conferentie met afgevaardigden uit 28 landen plaatsvond rond duurzame voedselproductie en innovatie. Burgemeester Rodenburg van gemeente Midden-Delfland is ambassadeur van het Burgemeestersconvenant in Nederland.