Op 10 oktober is coƶperatie Wageningen op Zon samen met natuurslagerij Keijzer & van Santen het initiatief geldGROENwassen gestart. Binnen enkele uren waren de eerste vijftig setjes met waardebonnen verkocht. Daarmee schaft de slagerij zonnepanelen aan en kunnen klanten bonnen inwisselen voor vleeswaren. Via geldGROENwassen kunnen klanten winst maken en tegelijkertijd hun favoriete buurtondernemer helpen om te investeren in duurzame maatregelen.

De ondernemer profiteert van een lagere energierekening en ziet de klant regelmatig in zijn winkel verschijnen, terwijl de klant beloond wordt in de vorm van extra boodschappen. Bedrijven en instellingen door het hele land doen mee.

Slager Ruud Keijzer vertelt waarom ze meedoen aan geldGROENwassen: “We willen de bedrijfsvoering graag verduurzamen en dachten al aan zonnepanelen. Het mooie is dat klanten dat door geldGROENwassen mede mogelijk maken en het is weer eens wat anders dan de kortingszegeltjes. Ook is het leuk dat gemeente Wageningen het initiatief ondersteunt.” De klanten kopen in de slagerij zes waardebonnen voor de prijs van vijf. Ze betalen €100,- maar krijgen hier €120,- aan waardebonnen voor terug. Deze waardebonnen kunnen in zes kwartalen bij de slagerij ingewisseld worden. De slagerij investeert het geld in een zonne-energiesysteem op het dak van de slagerij. Zo wordt het geld GROEN gewassen.

Margot van Hout is een van de eerste klanten die de waardebonnen kocht: “We zijn al een tijdje aan het dubben of we zonnepanelen op ons eigen dak zullen plaatsen maar daar zijn we nog niet over uit. Toen ik dit initiatief zag bij Ruud en Jaap heb ik gelijk de bonnen gekocht. Zo dragen we toch alvast bij aan de opwekking van duurzame energie.”

Frank Zegers van coöperatie Wageningen op Zon: “Als coöperatie stimuleren we de toepassing van zonne-energie in Wageningen. Naast de realisatie van een zonnecentrale voor burgers bij het Marin ondersteunen we ook Wageningse ondernemers die willen investeren in zonne-energie op hun dak. We doen dat samen met het landelijke geldGROENwassen initiatief en de gemeente Wageningen. Naast de natuurslagerij kunnen ook andere ondernemers hun bedrijf verduurzamen via geldGROENwassen. Ze kunnen daarvoor contact opnemen met de coöperatie.”

Slager Ruud Keijzer met Margot van Hout