Medio december kwam er een einde aan de tweede ronde van de Klimaatverbond Energy Battle, waarbij de gemeente Nijmegen voor de tweede keer op rij de grootste besparing realiseerde. Ditmaal met een gemiddelde besparing van elektriciteit van 23%, in de eerste ronde was dat 28%. Het team uit Nijmegen kreeg bij de start van de tweede ronde tips en advies van het eerste team, wat heeft geleid tot dit mooie resultaat. De teams uit Heemstede, Helmond en Heemskerk volgen met alle drie ongeveer dezelfde besparingen, respectievelijk 19%, 18% en 17%.

Nu blijft er nog een laatste ronde over voor de teams van Nijmegen, Heemstede, Helmond, Heemskerk, Zaanstad, Helmond, Haarlem, Eindhoven, Krimpen aan den IJssel en Enschede om te laten zien hoeveel energie zij weten te besparen in vier weken tijd. Zowel Heemstede als Heemskerk deden in deze ronde mee met de gezinnen van kinderen van een lagere school, De Evenaar in Heemstede en de Kariboe in Heemskerk. Opvallend is dat beide teams het heel erg goed hebben gedaan. Vaak zijn het de kinderen die het meest gemotiveerd zijn en thuis fanatiek meedoen met energie besparen, zo is de ervaring in de wedstrijd.

Tijdens de tweede ronde wisten 74 gezinnen vier weken lang vol te houden en werd er gemiddeld door alle teams 14% elektra en 19% gas bespaard. De deelnemers blijken ook na de wedstrijd nog steeds energie te besparen in huis. “Ik let nog steeds op mijn energieverbruik en heb gemerkt dat vier weken lang genoeg is om je eigen gedrag structureel aan te passen”, vertelt de teamcaptain van Krimpen aan den IJssel, Diana Hofman. “Ik let er nu automatisch op dat ik de wasmachine pas aanzet als ie helemaal vol is en dat ik de was op het wasrek hang en niet in de droger doe.” Zij houdt zelf nog steeds haar energieverbruik bij in een Excel-bestand. Een tip vanuit haar team voor de volgende ronde is om na het sporten te douchen bij de sportvereniging in plaats van thuis.

Na een welverdiende kerstvakantie is de derde ronde van de Klimaatverbond Energy Battle van start gegaan aan het begin van het nieuwe jaar. Op vrijdag 6 februari, op de Greenchoice Warme Truiendag, wordt bekend gemaakt welke gemeente de grootste gemiddelde besparing heeft gerealiseerd. Volg de Warme Truiendag en de Klimaatverbond Energy Battle ook op Twitter: @warmetruiendag en @energybattle1.

Team 2 Basisschool De Evenaar