Vandaag vond de prijsuitreiking plaats van de Klimaatverbond Energy Battle in het gloednieuwe en duurzaam gebouwde gemeentehuis van Hardenberg. Gemeente Hardenberg heeft 20,9% elektriciteit weten te besparen en eindigt op de tweede plaats.

Gemeentewethouder Jannes Janssen: "De Energy Battle is een mooi initiatief omdat het kijkt naar mensen en hun gedrag en daar een handelingsperspectief aan koppelt. Dat werkt veel beter dan hier en daar een losse maatregel nemen".  

De gemeente Noordoostpolder heeft met haar eerste team de grootste besparing van maar liefst 28,6% gerealiseerd, dat komt neer op  een gemiddelde besparing per jaar per deelnemer van 1316 kWh, dat is omgerekend €289 euro! Noordoostpolder heeft ook als gemeente (de scores van alle 3 de teams opgeteld) de grootste gemiddelde besparing gerealiseerd van 23,1%.  Gemeente Hengelo eindigt op de derde plaats met een gemiddelde besparing van 17,4%. Zij ontvangen prijzen die hen inspireren om door te gaan met energiebesparing van energiespecialist Van Beek en van groene energieleverancier Greenchoice. De uitreiking vindt plaats op de Greenchoice Warme Truiendag, de nationale energiebesparingsdag van Nederland.

Veertien gemeenten hebben de afgelopen maanden keihard energie bespaard in deze landelijke energiebesparingswedstrijd.  Zij bespaarden in vier maanden tijd 17,6% elektriciteit, dat staat gelijk aan het stroomverbruik van 77 gemiddelde huishoudens. De gemiddelde besparing per jaar per deelnemer  was 894 kWh, dat is omgerekend bijna €200 per deelnemer.

De Klimaatverbond Energy Battle is een energiebesparingswedstrijd waarin we deelnemers laten ervaren dat een gemiddelde besparing van 5 tot 10% realistisch en eenvoudig haalbaar is. Aan deze editie hebben 42 teams van 14 gemeenten, bestaande uit 350 huishoudens deelgenomen. 310 deelnemende huishoudens hebben het hele traject van vier weken doorlopen. 119 huishoudens bespaarden 20% of meer, dat is 38% van het totaal aantal deelnemers. Het streven van de wedstrijd is om 5 tot 10% te besparen op de energierekening, dat doel is dus ruimschoots gehaald.

In de Klimaatverbond Energy Battle 2012-2013 gingen Berkelland, Barendrecht, Bloemendaal, Heemstede, Hengelo, Bergen op Zoom, Den Bosch, Hardenberg, Zaanstad, Woerden, Noordoostpolder, Veldhoven, Venray en Súdwest Fryslân met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen in ruim 3 maanden tijd. Elke deelnemende gemeente formeerde drie teams, die in drie rondes van 4 weken thuis elektriciteit hebben bespaard. Ongeveer de helft van alle teams dit jaar bestond uit ambtenaren, raadsleden en vaak ook de wethouder zelf. Daarnaast deden er veel bewoners mee, huurders en huiseigenaren. Met behulp van een energiemeter, de Wattcher, krijgen de deelnemers inzicht in hun verbruik. De deelnemers worden ondersteund via de wedstrijdwebsite. Na vier weken worden de elektriciteitsmeters doorgegeven aan het volgende team. Zo worden er drie rondes gespeeld.

Het tweede belangrijke doel van de Klimaatverbond Energy Battle is deelnemers bewust te maken van hun eigen energiegedrag. Door inzicht te geven in het eigen verbruik worden deelnemers 'bewust bekwaam'.  Uit onderzoek van het Tilburg Sustainability Center (TSC) is gebleken dat het gemiddelde Nederlandse huishouden onbewust onbekwaam is als het gaat om energieverbruik. Zo heeft 43%  geen idee hoeveel zij maandelijks betalen voor hun energieverbruik. De deelnemers aan de Klimaatverbond Energy Battle geven in een enquête aan dat 87% van hen na hun deelname bewuster met energie omgaat.

Uit onderzoek blijkt van het Klimaatverbond en Van Beek blijkt dat gemeenten 5 tot 15% op hun energiekosten kunnen besparen door goed energiemanagement. Dat begint met het monitoren van het eigen energieverbruik, net als de individuele huishoudens doen binnen de Klimaatverbond Energy Battle.  

Voor meer info: