In het gemeentehuis van Arnhem heeft op donderdag 12 juni de eerste Masterclass Energietransitie plaatsgevonden. De Masterclass kreeg louter voldoendes van de deelnemende wethouders. “Ik ga morgen aan de slag met draagvlak creëren voor windenergie. We hebben nu gezien dat we alle bronnen nodig hebben”, zegt de nieuwe wethouder Agnes Schaap van de gemeente Wijchen.

Anderen waren geïnspireerd door het verhaal van Oikos over het organiseren van Toekomstateliers. Daarbij organiseert de gemeente alleen het samenkomen van mensen, maar gaan anderen aan de slag met energietransitie. Ook het verhaal 'Motiveren door te meten' van de fictieve gemeente Nibbixweer sprak aan, evenals het gegeven dat Rob Velders van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu naar voren bracht: met 800 euro investering op handhaving bespaart een bedrijf duizenden euro's aan energielasten.

Sjef Staps van het Luis Bolk Instituut gaf een presentatie over de urgentie van klimaatbeleid naar aanleiding van zijn boek 'Over de crisis niets dan goeds', waarin prominenten hun zorg uiten en manen tot actie. Menig aanwezige was onder de indruk. “Dat het nodig is, dat is wel duidelijk geworden”, zei Jan Gerritzen van de gemeente Rijnwaarden.

Een uitdaging voor iedereen is de nieuwe rol van de gemeente, zoals Thijs de la Court schetste. “Je bent eerder coach dan beleidsmaker. Dit vraagt andere competenties. Daarvoor hebben we in Lochem trainingen en passen we de profielschetsen voor nieuwe ambtenaren aan.” Hij was zelf wethouder in Lochem en is nu als adviseur betrokken bij het Klimaatverbond.