Heel Nederland bespaart energie en merkt hoe makkelijk en logisch dat is. Vandaag was het landelijke Greenchoice Warme Truiendag: de nationale actie van Het Klimaatverbond om structureel energie te besparen. Ruim 155.000 actieve deelnemers van scholen, bedrijven, universiteiten, gemeentes en gezinnen deden mee.

En hoe?! #WarmeTruiendag is vanaf vanmorgen al de hele dag trending topic op twitter: mensen showen trots hun warme trui waarmee ze zonder verlies van comfort 7% energie per graad besparen. Goed voor het klimaat en de portemonnee!

Greenchoice Warme Truiendag op basisscholen

Op de Jan van Nassauschool in Den Haag kreeg wethouder Baldewsingh een warme ontvangst. Leerlingen voerden een speciale Greenchoice Warme Truiendag modeshow op, organiseerden een sjaalknoopwedstrijd en ze presenteerden hun Warme Truiendag 'Loesjes'. De afdeling milieu-educatie van de gemeente Den Haag had ter gelegenheid van Greenchoice Warme Truiendag een speciaal lespakket samengesteld om alle 1.842 deelnemende kinderen bewust te maken van het belang en de noodzaak van energiebesparing. Zo ervaren ze dat het eigenlijk heel gemakkelijk, leuk en logisch is om elke dag energie te besparen!

Ook op Eco school OBS Stellegors in Stellendam stond de dag vandaag in het teken van energiebesparing. Onder begeleiding van brei-oma's, -moeders en -juffen leerden de kinderen afgelopen maand breien. Vandaag hebben ze de langste sjaal van Goeree-Overflakkee laten opmeten door  wethouder Koningswoud om die vervolgens verdeeld in kleinere sjaals Roemenië te sturen.

Greenchoice Warme Truiendag op Hoger Onderwijs

Dit jaar deden er opvallend veel hoger onderwijsinstellingen mee. Tilburg UniversityErasmus Universiteit Rotterdam, TU EindhovenSaxionHogeschool Leiden en Windesheim zijn slechts een paar van de organisaties waar de kachel vandaag omlaag ging. Het is leuk om te zien dat decanen en voorzitters van het college van bestuur van onderwijsinstellingen via twitter massaal en trots hun warme trui laten zien.

Behalve dat deelname aan de Greenchoice Warme Truiendag laat zien dat men waarde hecht aan duurzaamheid en energiebesparing, wordt de dag ook aangegrepen om de kosten van een hoge binnentemperatuur ter discussie te stellen. Vorig jaar becijferde de Universiteit van Tilburg al dat het structureel 1 graad lager zetten van de CV hen jaarlijks € 45.000,- zou schelen. Door 's zomers 1 graad minder hard te koelen, zou dat bedrag verdubbeld worden tot bijna een ton. Uit een peiling onder medewerkers en studenten blijkt dat 64% dit een goed idee vindt omdat "het goed is voor het milieu en de portemonnee". En nog eens 21% zegt "Ja, dit draagt bij aan onze slogan 'Understanding Society'". 

Erasmus Universiteit Rotterdam doet dit jaar voor het eerst mee, maar ze zijn ze meteen goed aangehaakt, zoals deze MBA studenten die trots hun warme trui showen.

Greenchoice Warme Truiendag bij gemeenten: Finale Klimaatverbod Energy Battle

Vandaag vond in het duurzame gebouw van de gemeente Hardenberg de finale plaats van de Klimaatverbond Energy Battle; een energiebespaarwedstrijd voor gemeenten. 14 gemeenten en 350 deelnemers hebben in 4 maanden tijd 17,6% energie bespaard. De deelnemers kregen een energiemeter, de Wattcher, mee naar huis die inzicht geeft in hun stroomverbruik. Het doel van de Energy Battle is deelnemers te laten ervaren dat een energiebesparing van 5 tot 10% eenvoudig te realiseren is, zonder verlies van wooncomfort. Het eerste team van gemeente Noordoostpolder heeft de grootste gemiddelde energiebesparing van 28,6% gerealiseerd en krijgt van Van Beek een Erbis energie monitoringssysteem plus energiezuinige display zodat iedereen de energieprestatie van het gemeentehuis kan zien.

Vandaag ging in onder meer Arnhem, Leiden, Veldhoven, Nieuwkoop, Westervoort, Leerdam, Leusden en Bloemendaal op het gemeentekantoor de verwarming een graadje lager.

Greenchoice Warme Truiendag Fotowedstrijd

Mensen uit hele land hebben meegedaan aan de fotowedstrijd, het blijft nog tot vanavond 23.59 uur spannend wie er met de prijzen vandoor gaat:  onder meer een meeloopmiddag met Weerman Reinier, een gastles van jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling voor de Verenigde Naties Ralien Bekkers en een exemplaar van het door INTI in productie genomen winnende ontwerp (door Tainá Cristina Maraschini) van de Warme Truiendag Ontwerp Wedstrijd 2012.

Greenchoice Warme Truiendag: bewustwording en actie rond energiebesparing

De Greenchoice Warme Truiendag wordt sinds 2007 jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, de verjaardag van het Kyotoprotocol uit 2005. De bedoeling van het Kyotoprotocol is de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. Het idee van de Greenchoice Warme Truiendag is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 7% energie per graad, en dus 7% CO2-uitstoot. De warme trui staat symbool voor alle simpele dingen die mensen zelf kunnen doen voor een schonere wereld. Niet alleen op Greenchoice Warme Truiendag, maar elke dag van het jaar!

Nog steeds hard nodig: Nederlanders zijn energieanalfabeet

Alle positieve aandacht en massale aanmelding ten spijt, is flink meer energiebesparing nog steeds hard nodig. Nederland bespaart al jaren minder dan verwacht en loopt achter op Europese CO2-doelstellingen. Onderzoek van kennispartner Tilburg Sustainability Center laat zien dat Nederlanders geen idee hebben van hun energieverbruik. 43% weet niet hoeveel zij maandelijks betalen, bijna een derde zet de CV 's nachts niet lager. Deze cijfers onderstrepen volgens Robert Linnekamp, voorzitter van Het Klimaatverbond, de noodzaak van de Greenchoice Warme Truiendag. "Het Klimaatverbond heeft in 2007 het initiatief tot de Warme Truiendag genomen, omdat energiebesparing de meest effectieve en economisch interessante manier is om een bijdrage te leveren aan een beter klimaat met minder CO2-uitstoot. Bovendien merk je het direct in je portemonnee. Als je de uitgespaarde kosten vervolgens weer investeert in energiebesparende maatregelen, maximaliseer je de winst!"

Energiebesparing is beste manier om het klimaat te sparen

Het Klimaatverbond, een netwerk van lokale overheden dat werkt aan effectief klimaatbeleid, is de Nederlandse initiatiefnemer van de Warme Truiendag. Vanaf 2013 organiseren Greenchoice en Het Klimaatverbond de dag samen, als Greenchoice Warme Truiendag. De groenste energie is namelijk nog altijd 'de energie die je niet verbruikt'. Duurzame energieleverancier Greenchoice levert als enige energieleverancier in Nederland alleen maar groene stroom en bosgecompenseerd gas. Greenchoice heeft als doel de wereld energieneutraal te maken door zuinig en slim met energie om te gaan en alleen de energie te gebruiken die we samen opwekken uit zon, wind en andere natuurlijke bronnen.

  1. nttBezoek de Greenchoice Warme Truiendag website met alle deelnemers, acties en fotokaarten: www.warmetruiendag.nl
  2. nttVolg de Greenchoice Warme Truiendag op Facebook: http://www.facebook.com/WarmeTruiendag
  3. nttVolg de Greenchoice Warme Truiendag op twitter: http://twitter.com/WarmeTruiendag