Kinderen willen actie met impact. En daarvoor zullen zij hun stem laten horen. Zo luidt dat zelfs de politiek ze hoort. Eerder dit jaar realiseerden kinderen uit Nederland het Kinderklimaatakkoord. Deze werd vervolgens overhandigd aan Ed Nijpels en een aantal Kamerleden. Dit najaar kwamen kinderen in actie voor het klimaat tijdens de Groene Voetstappenweek. Niet alleen in Nederland; ook in acht andere Europese landen. Alle groene voetstappen werden vervolgens verzameld en door Thomas Brose, uitvoerend directeur van Climate Alliance aan Patricia Espinosa, secretaris generaal van de Verenigde Naties. Dat gebeurde tijdens de VN-klimaattop in Glasgow.

In totaal verzamelden 353.797 kinderen verspreid over negen Europese landen, waaronder Nederland, 5.281.621 groene voetstappen. Indrukwekkende cijfers gezien de uitdagende situatie van de afgelopen twee jaar. In 2020 hebben veel instellingen hun de campagne geannuleerd. Zo’n mooie uitslag kwam voor velen dan ook als een verrassing.

De definitieve cijfers voor 2021 waren echter zeer indrukwekkend: 207.800 deelnemers van meer dan 1.300 instellingen meldden bijna 3 miljoen groene voetstappen (en ze verzamelen nog steeds). Nederland droeg daar met 13.046 schoolkinderen, goed voor 61.171 groene voetstappen haar steentje bij aan deze topprestatie. Lees hier meer over de Nederlandse inbreng.

The Little Climate Activists hebben opnieuw laten zien hoe belangrijk hun klimaatbetrokkenheid voor hen is. En dit is meer dan een duidelijke boodschap aan de afgevaardigden van de VN-klimaattop, ook bekend als COP 26, om nu grote stappen voorwaarts te zetten voor het klimaat. Voor Nederland waren VN-Jongerenvertegenwoordigers Aoife Fleming en Dennis Schouten bij de overhandiging op de VN-klimaattop aanwezig om dat belang namens de kinderen nog eens te benadrukken!

Groene Voetstappen VN-Klimaattop

Green Footprints campaign hands over results to Patricia Espinosa (UNFCCC) from Zeitfilm Youth4planet on Vimeo.

Foto: Climate Alliance

Groene Voetstappen - Klimaatverbond Nederland - Climate Alliance