Binnen een halve minuut zien of op je eigen dak zonnepanelen rendabel zijn: dat is wat Groningers en inwoners van Ten Boer vanaf dinsdag 29 januari kunnen. Dan lanceert de gemeente Groningen namelijk de Zonatlas.

Duurzaamheidswethouder Jan Seton geeft tijdens de raadscommissie-vergadering het startsein voor deze interactieve website. De Zonatlas is een uniek instrument dat bijdraagt aan het streven van de gemeente Groningenom in 2035 energieneutraal te zijn.

Oogopslag
Via de website www.zonatlas.nl/groningen kunnen inwoners en bedrijven in Groningen in één oogopslag zien of hun dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. De website wordt tevens onder de aandacht gebracht via reclame op straat en in de diverse media.

Bomen
De Zonatlas houdt rekening met de hoogte van gebouwen, bomen, oppervlakte van het dak, hellingshoeken en de hoeveelheid zon. Ook kunnen er verschillende berekeningen worden uitgevoerd over bijvoorbeeld de terugverdientijd van de investering. De rekenhulp geeft automatisch aan voor welk deel van het dak zonnepanelen het meest geschikt zijn.

Arnhem
Deze interactieve tool is ontwikkeld in Duitsland, waar de aanschaf van zonnepanelen met 19% toenam in de gemeenten waar de Zonatlas beschikbaar is. Na Arnhem en Tiel zijn Groningen en Ten Boer respectievelijk de derde en vierde gemeente in Nederland die met de Zonatlas werken.

Groningen geeft Energie
De gemeente Groningen wil met dit initiatief inwoners en bedrijven faciliteren en stimuleren in het gebruik van duurzame energie. Naast een bijdrage aan een leefbare toekomst, levert dit ook een betaalbare energierekening op. Met de verwachte stijging van olie- en gasprijzen, is zonne- energie een duurzaam maar vooral betaalbaar alternatief.

Rendabel
Het gebruik van betaalbare en duurzame alternatieven voor fossiele energiebronnen wordt door de Zonatlas gestimuleerd: met één druk op de knop komen Stadjers erachter of zij ook meer kunnen profiteren van de zon. Wethouder Jan Seton: "Fijn dat iedereen nu zelf kan inschatten of zonnepanelen rendabel zijn. Zelf ben ik al een tevreden gebruiker van zonnepanelen."

Het Klimaatverbond en Tetraeder rollen de zonatlas verder uit in Nederland.