In Utrecht is 47% van de daken geschikt voor zonnepanelen. Dit laat de vandaag gepubliceerde zonatlas www.zonatlas.nl/utrecht zien. Met de zonatlas kunnen Utrechters onderzoeken of hun dak en dat van hun buren geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel energie deze panelen opleveren.

Eigenaren van deze daken kunnen vanaf vandaag een beroep doen op de tweede tranche van de subsidieregeling zonnepanelen. Met deze subsidieregeling voor zonnepanelen maakt de gemeente het aantrekkelijker voor bewoners om samen met hun buren zonnepanelen aan te schaffen.

In november 2012 startte de eerste regeling voor zonnepanelen met als doel om buurtinitiatieven op het gebied van energieopwekking te stimuleren. Hiermee is voor bijna een miljoen euro aan zonnepanelen geïnstalleerd. "Door met de stimuleringsregeling de zonatlas te lanceren is het voor Utrechtse bewoners makkelijker om te zien of zonne-energie voor hen interessant is en welke buren zij kunnen benaderen om met hen mee te doen. We hopen dat dit een verdere stimulans geeft aan duurzame energie in de stad en het verlagen van de energierekening voor bewoners", zegt Mirjam de Rijk, wethouder Duurzaamheid en Economische Zaken.

Op de zonatlas www.zonatlas.nl/utrecht staan alle daken in de stad. Mensen kunnen hun adres invullen en zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. Ook kunnen ze meteen zien hoeveel de investering in zonnepanelen oplevert. De zonatlas analyseert alle daken, van koop- of huurwoningen, flats, scholen en bedrijven. De Utrechtse zonatlas sluit aan bij de zonatlas in onder andere Arnhem en Groningen waar het een succesvol instrument is gebleken.

Nadat de eerste subsidie voor zonnepanelen snel was uitgeput, is er nu opnieuw subsidie beschikbaar gesteld. Bewoners kunnen deze samen met vier buurt- of straatbewoners aanvragen. Vanaf maandag 13 mei 2013 gaat de regeling in en kunnen bewoners hun aanvraag doen via het digitale loket van de gemeente. De gemeente behandelt de aanvragen van subsidie voor de collectieve aanschaf van zonnestroominstallaties op volgorde van binnenkomst. De gemeente stelt in totaal €225.000 euro beschikbaar en verstrekt subsidies van €1.000,- tot maximaal €10.000,-.

Het initiatievenfonds en de zonatlas maken onderdeel uit van het programma Utrechtse Energie! en is een stap richting de klimaatneutrale stad die Utrecht in 2030 wil zijn. Meer informatie over energie besparen en opwekken in Utrecht vindt u op www.utrecht.nl/energie.