Klimaatverbond Nederland is geschrokken van de hittesterfte cijfers die het CBS gisteren publiceerde. Uit de sterftestatistieken van de hittegolfweek eind juli blijkt dat 400 mensen meer dan normaal zijn overleden. Madeleen Helmer, projectleider adaptatie van Klimaatverbond Nederland zegt hierover: “Die cijfers zijn een klap in het gezicht en doen denken aan de hete zomer van 2006.”

“Die zomer was de aanleiding om het nationaal hitteplan te ontwikkelen. We hadden - ook door relatief gunstige sterftecijfers van vorig jaar - de indruk dat het bewustzijn over het belang van drinken en koelen begon door te werken. Maar de extreme hitte, die we in de toekomst vaker zullen meemaken, lijkt ons nu in te halen.”

Maatregelen om hittelast te beperken

Klimaatverbond Nederland pleit daarom voor versnelling van de invoering van maatregelen om de hittelast te beperken. Zo wil de klimaatorganisatie onder meer dat gemeenten een lokaal hitteplan vaststellen, dat er protocollen komen rond hittegevoelige medicatie in de zorg en dat de koeltebehoefte meegenomen wordt in de normering voor de woningbouw en de energietransitie.

Betaalbare maatregelen voor gemeenten

Volgens Helmer hoeven al die maatregelen niet veel geld te kosten en zijn het vooral systemen die tijdens hitte beter georganiseerd moeten worden. "Het zijn zulke eenvoudige maatregelen die levens redden. Je wil als samenleving toch niet dat er honderden mensen per week meer overlijden dan nodig? We vragen gemeenten daarom snel met een lokaal hitteplan aan de slag te gaan."

Gemeenten die actief aan de slag willen met hun lokale hitteplannen kunnen contact opnemen met Klimaatverbond Nederland.

Donderdag 8 augustus gaf Madeleen Helmer bij het NPO1 programma Smaakmakers een toelichting op de visie van Klimaatverbond Nederland over de aanpak van hitte:

https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/onderwerpen/509818-hitteplan-moet-sneller-ingevoerd-worden.

Foto: Matthias Zomer via Pexels