Nederland doet weer massaal mee met de Nationale Warme Truiendag. Bij duizenden scholen, bedrijven, instellingen en huishoudens gaat vrijdag 12 februari de verwarming één of twee graden lager.

Naast honderden basisscholen doen bijvoorbeeld ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de studenten van de Universiteit Groningen en de Hanzehogeschool dit jaar mee. In de kantoren van bijvoorbeeld PGGM, netwerkbedrijf Alliander en de provinciehuizen van Zuid-Holland en Noord-Brabant gaat de verwarming omlaag om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen Het Klimaatverbond roept gemeenten, bedrijven en burgers op om samen met anderen aan de slag te gaan met energiebesparing, onder het motto: "Als ze er in Kopenhagen niet uitkomen, dan gaan we zelf aan de slag". Energiebesparing is de sleutel naar een duurzame samenleving. Als we onze huizen en kantoren niet gaan isoleren en niet zuiniger worden op onze warmte kunnen we die omslag niet maken. Alleen door energiebesparing kunnen we de omslag naar de noodzakelijke duurzame energievoorziening bereiken.

40 Procent voor warmtewinning

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de Warme Truiendag in Nederland wordt georganiseerd. Jaarlijks besparen Nederland en België op Warme Truiendag respectievelijk dikke-truiendag, energie ter gelegenheid van de verjaardag van het Kyoto-protocol en laten mensen aan elkaar zien hoe eenvoudig energie besparen is. Het idee van de Warme Truiendag is simpel: bespaar 7% energie per graad en dus 7%  CO2  uitstoot. Met een trui aan spaar je het klimaat zonder verlies van comfort.

In Nederland wordt maar liefst 40% van alle energie gebruikt voor warmtewinning, waar we met gemak 30 tot 40% op kunnen besparen door het verstandig omgaan met energie en het toepassen van simpele maatregelen als het isoleren van gebouwen en het inregelen van verwarmingsinstallaties.

 UWV en Natuurmonumenten

Net als vorig jaar doen ook weer tientallen gemeenten met hun eigen gebouwen mee,  o.a. in Arnhem, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam en Groningen, evenals de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Voor het tweede achtereenvolgend jaar gaan ook de 20.000 medewerkers van het UWV in een warme trui naar kantoor net als die van Natuurmonumenten. Bij beide instellingen gaat natuurlijk ook de verwarming één of twee graden lager.

StoereVrouwen, aangeklede standbeelden en koffieapparaten

Op verschillende plaatsen in het land wordt deze actie ludiek aangekleed om zoveel mogelijk aandacht te genereren voor het belang van energiebesparing en het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen. In heel Nederland gaan deelnemers aan het Klimaatstraatfeest ter gelegenheid van de Warme Truiendag samen met hun buren op de foto. Goede Tijden Slechte Tijden-acteur Joris Putman gaat in Den Haag de klimaat- en energiekennis van bestuurders en basisschoolleerlingen testen in een klimaatquiz. De gemeente Arnhem heeft samen met modeontwerpers en studenten modevormgeving in de stad een beeldenroute gemaakt langs aangeklede standbeelden.Netwerkbedrijf Alliander pakt o.a. de koffieautomaten in op alle kantoren om te attenderen dat we zuinig moeten zijn op warmte én om de dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan: want met een trui aan merk je eigenlijk niets van energie besparen!

Het duurzaam inkopenleger StoereVrouwen dat wereldverbeterend winkelt, gaat in Arnhem, Utrecht en Amsterdam winkeliers vragen om bij kou de deuren van de winkels dicht te doen of andere energiebesparende maatregelen te nemen.

Heel veel deelnemers aan het Klimaatstraatfeest hebben ook aangekondigd te gaan komen met een ludieke of inspirerende actie.