Op 29 en 30 mei 2013 zal in de RAI te Amsterdam voor de derde keer het Smart City Event plaatsvinden. Het Smart City Event is een grootschalige conferentie waar verschillende Europese steden, netbeheerders, energiebedrijven, industriƫle organisaties, technologische partijen en kennisinstituten bijeenkomen om kennis te delen over het realiseren van Smart City-projecten.

Bij deze projecten staat de inzet van ICT centraal om duurzame, economische doelstellingen te bereiken. Centrale vraag tijdens het Smart City Event is hoe innovatieve oplossingen de motor kunnen zijn om economische, sociale en duurzame doelen te bereiken binnen een stad. Het complete programma, alle sprekers en overige informatie is terug te vinden op www.smartcityevent.com.

Enkele voorbeelden van Smart City-projecten die reeds geïmplementeerd en gerealiseerd zijn binnen Europese steden:

Helsinki - Social City
Was er niet ooit een tijd dat je in de tram gewoon met elkaar kon práten? De tijd voordat iedereen met koptelefoons op naar zijn beeldscherm zat te staren? Of bestond die tijd niet in dit zwijgzame land met zijn donkere winterdagen? Wie Helsinki bezoekt, begint het zich af te vragen. Niets is echter minder waar! Helsinki is een voorbeeld van een Social City. Waar bedrijven en overheden bijna alles in de Smart City bepalen, zijn de inwoners van de Social City zelf actief betrokken bij het maken van een betere leefomgeving.

Amsterdam - Slimme winkelstraten en sportparken
Amsterdam Smart City (ASC) heeft in het project Klimaatstraat en Slimme Sportparken veel ervaring opgedaan met slimme oplossingen op deze gebieden. Om ondernemers en sportparkeigenaren optimaal van deze kansen gebruik te laten maken heeft ASC hiervoor een praktisch overzicht gemaakt van de mogelijkheden. Met de _Do it yourself_ - aanpak kunnen geïnteresseerde partijen gelijk aan de slag.

Almere - Smart Society
De enorme groei die Almere de komende twintig jaar zal doormaken, gaat gepaard met het creëren van een veiligere, gezondere, beter leefbare en milieuvriendelijkere stad. Uiteraard staat de stad hierin niet alleen. Samen met een aantal interessante partners is er een plan bedacht om te komen tot een zogenaamde 'Smart Society'.