Onlangs organiseerde Het Klimaatverbond een duurzame ontwerpwedstrijd: de Warme Truiendag Ontwerpwedstrijd. Studenten van vier toonaangevende Fashion en Design opleidingen bogen zich over de vraag hoe een groot publiek te verleiden zich warmer te kleden met verleidelijke, vernieuwende, duurzame alternatieven voor de warme trui. Studenten van de Willem de Kooning academie, ArtEZ, Amsterdam Fashion Institute en de Design Academie Eindhoven zonden hun ontwerpen in.

Het winnende ontwerp Cocoon van Taina Maraschini werd onlangs door Inti Knitwear in productie genomen en speelde een hoofdrol in de fotoshoot in het modehotel  in Arnhem. Ook een glansrol voor de tweede prijs: My Escape van Anna Kobierowska en het ontwerp Kepenek van Joelle Linden (eervolle vermelding).

Voorzitter van de jury Elsien Gringhuis: “Taina Maraschini van  de Willem de Kooning Academie wint, zij scoort met haar ontwerp hoog op de criteria originaliteit, draagbaarheid en duurzaamheid”. Anna Kobierowska van Hogeschool ArtEZ won met haar ontwerp ‘My Escape’ in de categorie design. De jury: “een vernieuwend concept en met veel liefde en vakmanschap gemaakt”. Tot slot kreeg Joelle Linden van Design Academy Eindhoven een eervolle vermelding van de jury voor haar interpretatie van een Turkse schaapherdersdracht ‘Kepenek ‐ wolf in sheep’s clothing’. Jurylid Fioen van Balgooi: “Mooie inspiratie, mooi om een oude traditie terug te brengen in een modern jasje”.

Noodzaak consument te verleiden tot energiebesparing

De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door de verbranding van fossiele brandstoffen was niet eerder zo groot en het laatste VN‐klimaatrapport klinkt onheilspellender dan ooit. Van groot belang om snel meters te maken in het terugdringen van ons energieverbuik. In Nederland wordt de meeste energie verbruikt voor verwarming van onze huizen, winkels en kantoren. Het ligt zeer voor de hand: als we ons warmer kleden en geen ruimtes verwarmen waar we niet verblijven kunnen we snel veel energie besparen teneinde klimaatverandering onder de twee graden opwarming te houden.

Duurzaam onderwijs en de modeindustrie

De modeindustrie is goed voor maar liefst tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Daarom is het van groot belang dat studenten leren hoe kleding te produceren met minimale impact op het milieu. Op veel  Fashion en Designacademies gaat de aandacht vooral naar de persoonlijke creatieve ontwikkeling van studenten. En zijn het individuele docenten en studenten die samen op onderzoek uitgaan hoe de modeketen te verduurzamen. Ook vinden sommige studenten het duurzame onderwijs dat er op de academies gegeven wordt te weinig glamoureus. De deelnemers aan de ontwerpwedstrijd hebben laten zien dat een duurzaam ontwerp absoluut fashionable is. We hebben de creatieve sector hard nodig om onze duurzame toekomst inspirerend en verleidelijk te verbeelden.

Al meer dan 108.000 deelnemers aan Warme Truiendag 2014

7 februari is het weer zover: dan is het weer Warme Truiendag. Doe ook mee aan de nationale energiebesparingsactie van het Klimaatverbond in samenwerking met Greenchoice. Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar, zonder verlies van comfort, 7% energie per graad en dus 7% CO2-uitstoot. Bekijk de toolbox en organiseer een eigen Warme Truiendagactie om te laten zien hoe jij (alleen, of samen met anderen) energie bespaart!

Foto 1 (winnend ontwerp). Fotografie: Mark Groeneveld, model: Esther Horchner, ontwerp trui (Cocoon): Taina Maraschini, styling: Jose Martens, visagie: Karen Korff de Gidts, productie: Klimaatzuster (Anne-Marie Pronk). Met dank aan Modehotel ModEZ Arnhem, Carolien Evers - Bedtime voor Bonzo (ontwerper breikamer hotel ModEZ), Inti Knitwear en Klimaatverbond.

Foto 2. Fotografie: Mark Groeneveld, modellen: Esther Horchner, Hanna Hermans en Anne van Lieshout, ontwerp winnende trui (Cocoon): Taina Maraschini, styling: Jose Martens, visagie: Karen Korff de Gidts, productie: Klimaatzuster (Anne-Marie Pronk). Met dank aan Modehotel ModEZ Arnhem, Carolien Evers - Bedtime voor Bonzo (ontwerper breikamer hotel ModEZ), Inti Knitwear en Klimaatverbond.

Foto 3. Fotografie: Mark Groeneveld, model: Esther Horchner, ontwerp: My Escape - Anna Kobierowska, styling: Jose Martens, visagie: Karen Korff de Gidts, productie: Klimaatzuster (Anne-Marie Pronk). Met dank aan Modehotel ModEZ Arnhem, Carolien Evers - Bedtime voor Bonzo (ontwerper breikamer hotel ModEZ en begeleidend docent ArtEZ) en Klimaatverbond.

Foto 4 (eervolle vermelding). Fotografie: Mark Groeneveld, model: Anne van Lieshout, ontwerp: Kepenek - Joelle Linden, styling: Jose Martens, visagie: Karen Korff de Gidts, productie: Klimaatzuster (Anne-Marie Pronk). Met dank aan Modehotel ModEZ Arnhem, Carolien Evers - Bedtime voor Bonzo (ontwerper breikamer hotel ModEZ), Klimaatverbond en Ecological textiles (Marita Bartelet).

Foto 5: Fotografie: Mark Groeneveld, model: Hanna Hermans, ontwerp winnende trui (Cocoon): Taina Maraschini, styling: Jose Martens, visagie: Karen Korff de Gidts, productie: Klimaatzuster (Anne-Marie Pronk). Met dank aan Modehotel ModEZ Arnhem, Carolien Evers - Bedtime voor Bonzo (ontwerper breikamer hotel ModEZ), Inti Knitwear en Klimaatverbond.