De Tweede Kamer wil dat het wetsvoorstel dat een energielabel voor woningen verplicht stelt, wordt versoepeld. De kabinetsplannen vloeien voort uit Europese regels, maar een meerderheid in de Kamer vindt deze te ver gaan. VVD-Kamerlid Betty de Boer spreekt van 'knellende regels' voor huiseigenaren.

Het verplichte label moet er zijn, volgens het wetsvoorstel, anders gaat de verkoop bij de notaris niet door. "En dat in een tijd waarin er toch al zo weinig huizen worden gekocht. Waar bemoeit de EU zich mee, al deze extra flauwekulregels zitten huiseigenaren in de weg en jagen ze bovendien op kosten", aldus De Boer.

Amendement

Ze dient samen met CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove een amendement in om het verplichte label uit te kleden. Bij de bepaling van het energielabel kan dan gekeken worden naar het bouwjaar en krijgt op basis daarvan een label. Deze informatie over het bouwjaar is opvraagbaar bij het kadaster. Indien het huis is opgeknapt kan alsnog een taxateur ingeschakeld worden om de energiezuinigheid van de woning in te laten schatten. Het huis kan dan alsnog een hoger energielabel krijgen.

Sanctiemiddel

Volgens De Boer slaat de Nederlandse regering door bij het implementeren van de Europese richtlijn. "Nederland grijpt meteen naar een zwaar sanctiemiddel: dat notarissen niet mogen meewerken aan het leveren van een huis als een label ontbreekt", stelt ze. "We moeten ophouden het braafste jongetje van de klas te willen zijn. Via de Woningwet kan de gemeente handhaven op de aanwezigheid van het label. Dus die mogelijkheid bestaat al." Woensdag wordt in de Tweede Kamer het wetsvoorstel behandeld. (Bron: Nu.nl)