Milieuorganistatie WISE lanceert energievergelijker die sorteert op duurzaamheid in plaats van alleen op prijs. Neemt uw gemeente al Nederlandse groene stroom af?

167 Nederlandse gemeenten nemen kolenstroom af voor hun eigen elektriciteitsgebruik, bijvoorbeeld voor straatverlichting, stoplichten en gemeentepanden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van SOMO, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland. Daartegenover staan 141 gemeenten die de klimaatcrisis wél serieus nemen; zij nemen stroom af van een groene energieleverancier. 

De energiebedrijven die verantwoordelijk zijn voor steeds meer CO2, luchtvervuiling en de groeiende hoeveelheden gevaarlijk kernafval zijn op één hand te tellen: het zijn voornamelijk de grote energiebedrijven Essent (RWE), Delta, Engie, Eon en Nuon (Vattenfall) (1)

Peer de Rijk, directeur WISE: “Deze energieleveranciers doen zich in reclames graag voor als groen. Een mooi groen product in de etalage, de rest van de winkel vol met kolen en uranium. En dat terwijl er een enorme uitdaging ligt om het aandeel duurzaam opgewekte energie in Nederland snel te laten groeien”.

Om te weten hoe het echt zit laat WISE elk jaar, in samenwerking met de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur & Milieu, uitgebreid onderzoek doen naar de duurzaamheid van alle energiebedrijven die in Nederland actief zijn. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek bepaalt WISE elk jaar opnieuw haar overstapadvies.

WISE roept klanten van de grote grijze energieleveranciers op om weg te gaan en over te stappen naar echt groene stroom bij een echt groen energiebedrijf. Om dit te faciliteren heeft WISE nu een groene energievergelijker gelanceerd. Markus Schmid, campagneleider bij WISE: “Overstappen is een simpele handeling met veel effect: De keuze voor groene stroom van een groen energiebedrijf scheelt tot wel 4000 kilo CO2 per jaar per huishouden. Wij maken overstappen makkelijk en belonen dit met een unieke ‘Groen-krijgt-Poen-bonus’. Wie via de Wise energievergelijker overstapt van een grijze naar een groene leverancier ontvangt deze extra bonus.”

Bekijk hier of uw gemeente al groene stroom afneemt.

Er zijn tientallen energievergelijkers actief. WISE heeft ze allemaal bekeken en geconcludeerd dat het tijd werd voor een fundamenteel andere aanpak. Het verschil zit onder de motorkap: vrijwel alle energievergelijkers sorteren eerst op prijs, maar WISE sorteert allereerst op duurzaamheid. Schmid: “Natuurlijk laten we ook de prijzen zien, dat is voor veel mensen belangrijk. Maar groen is niet duurder dan grijs, we hanteren precies dezelfde scherpe tarieven die elders ook te vinden zijn."

Het nieuwe overstap-platform is te vinden via wise-energievergelijker.nl.