Op de eerste dag van de 16de VN-klimaatconferentie in Cancun, zullen ruim veertig basisschoolleerlingen uit heel Nederland in de Openbare Bibliotheek Amsterdam hun eigen Kinderklimaattop houden.

In vijf groepen buigen zij zich over oplossingen voor het klimaatprobleem en lanceren evenveel praktische ideeën over recycling en het voorkomen van energieverspilling voor de klimaatgezant van de regering. De gezant en de gedeputeerde van provincie Noord-Holland kiezen hieruit dan de Gouden Tip voor 2010.

Ruim 64.000 Leerlingen

De kinderen vertegenwoordigen meer dan 64.000 basisschoolleerlingen die in september, in de 'Week van de Vooruitgang', Groene Voetstappen verzamelden. Zij deden dit door een week lang zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te gaan, in plaats van zich te laten brengen. Voor elke heen of terugreis die lopend of fietsend werd afgelegd, kregen ze een Groene Voetstap. Het doel van de week was meer veiligheid rond de school, een gezondere levensstijl en vooral een bijdrage aan een beter klimaat door minder CO2-uitstoot. Er werden in Nederland 601.600 Groene Voetstappen verzameld! Dit resultaat wordt op de Kinderklimaattop aan de klimaatgezant van de regering aangeboden, die deze oproep tot schoner en veiliger vervoer zal aanbieden aan de Klimaatconferentie, samen met zijn Europese collega's in landen waar de actie ook succesvol is uitgevoerd.

De klimaatgezant geeft antwoord

De kinderen zullen de klimaatgezant bevragen op wat hij in Cancun gaat voorstellen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Ze willen graag dat er concrete actie wordt ondernomen om het klimaat te redden en dat de landen niet steeds naar elkaar blijven wijzen wie de eerste stappen moet zetten. Ze hebben zelf al het goede voorbeeld gegeven.