Zo'n 100 kinderen van diverse basisscholen uit de provincie Gelderland kwamen op woensdag 10 mei bijeen voor het jaarlijkse jeugdcongres van het Gelders Energieakkoord. Tijdens dit jeugdcongres tekenden de kinderen hun (duurzame) ideeën over hoe hun buurt of wijk er in de toekomst uit zou moeten zien.

Jeugdcampagne

Het jeugdcongres volgde na de jeugdcampagne "2035: Onze Toekomst" die van begin februari tot half april plaatsvond in de provincie Gelderland. Raadsleden, wethouders, statenleden gingen op bezoek bij diverse basisscholen in Gelderland en vroegen de kinderen om hulp en ideeën met betrekking tot hun duurzame wijk van de toekomst. De jeugdcampagne werd georganiseerd door Klimaatverbond Nederland en IVN Gelderland namens het Gelders Energieakkoord.

Jeugdcongres

Naar aanleiding van de jeugdcampagne werden uit elke Gelderse gemeente enkele leerlingen uitgenodigd voor het speciale jeugdcongres. Een spannende en bijzondere dag waarop de plannen van de kinderen met wasco op kleine canvasdoeken verder werd uitgewerkt. Dat leverde inspirerende ideeën en bovenal bijzondere kunstwerken op. De beste ideeën werden aan het einde van het jeudcongres voorgelegd aan Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde bij de provincie Gelderland. Hij goot de goede ideeën samen met de kinderen in een heuse klimaatdeal. De deal is de ontwikkelingen van de beste ideeën volgend jaar worden gecontroleerd op hun voortgang. Tevens werden de beste ideeën van de jongste generatie gepresenteerd tijdens het jaarcongres van het Gelders Energieakkoord, dat later die avond plaats had. Een leuk fotoverslag van het jeugdcongres vind je hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

Vlog

Namens Waterschap Rijn en Ijssel was ook vlogger Mees Groen aanwezig namens zijn vlog Watervlog. Samen met videomaker Walter Duijvestijn van Evenbeeld maakte hij een gave terugblik op een zeer geslaagd jeugdcongres.