In maart van dit jaar organiseerde Klimaatverbond Nederland de Kinderklimaattop in het Museon in de gemeente Den Haag. Tijdens deze top stonden de (groene) Duurzame Ontwikkelingsdoelen centraal. Circa 200 kinderen van verschillende basisscholen uit heel Nederland namen deel.

Zij maakten tijdens deze top aan hand van de duurzame ontwikkelingsdoelen een actieplan voor hun eigen school, waarmee de school ook zelf stappen kan zetten tegen klimaatverandering.

Een belangrijk detail die bij de opdracht hoorde, was dat het actieplan dit schooljaar nog uitgevoerd moest worden. Inmiddels zijn we enkele maanden verder en zochten we contact met de deelnemende scholen. Een mooie gelegenheid om zo de ontwikkelingen bij deze basisscholen te volgen en te delen. We zeten een paar mooie ontwikkelingen op een rij.

Geen papieren doekjes meer

Op basisschool Leyenburg uit de gemeente Den Haag wordt hard gewerkt aan de klimaatplannen. Juf Raïssa van groep 8 vertelt: “We gebruiken in twee van de vier klassen nu theedoeken en handdoeken in plaats van papieren doekjes. Dit scheelt veel papier. We besparen ook op energie doordat we de lichten in de klas bijna niet meer aan hebben. Het voorstel om afval te scheiden is in behandeling bij de leerlingenraad in samenspraak met het MT.”

Klimaatjournaal

“We zijn momenteel bezig met het opnemen van een Klimaatjournaal, aangezien een van de actiepunten is om mensen bewust te maken van milieuvervuiling / opwarming van de aarde. Deze film willen we aan de bovenbouw van onze school laten zien en aan de ouders van de kinderen in de klas”, meldt juf Janneke ons namens basisschool De Boomgaard uit de gemeente Utrecht.

“Verder willen we waarschijnlijk een marktje organiseren waarmee we geld ophalen voor afvalscheidingsprullenbakken op school. Hier zullen we verschillende dingen verkopen. Ook dingen die we zelf hebben gemaakt zoals stoffen zakjes waarin mensen hun broodjes of fruit in kunnen doen in de supermarkt. We willen dit voor het einde van het schooljaar afronden.”

Vergroenen van het schoolplein

“De kinderen vanuit de plusgroep zijn inmiddels bezig en in gesprek met de directeur over eventuele energieaanpassingen in de nieuwe school. Ze gaan met elkaar ook geld ophalen voor het vergroenen van de schoolplein”, aldus juf Jolien van de Verhoeff-Rollmanschool uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Juf Jolien gaf aan dat de kinderen de afgelopen schoolperiode iets te druk waren om alle duurzame plannen uit te werken. De kinderen zijn behalve met de duurzame ontwikkelingsdoelen ook druk bezig geweest met het trouwfeest van de juf. Namens ons allemaal: van harte juf Jolien en veel geluk!