Met diepe droefenis hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze zeer gewaardeerde collega Robinson Lopéz Descance. Lopéz Descance was vice-president van onze Europese partner Climate Alliance.

Vanuit zijn functie van coördinator was hij actief op het gebied van klimaatverandering en biodiversiteit bij de koepelorganisatie van inheemse volkeren in het Amazone-gebied COICA.

Kind van de Inca’s

Behalve bestuurslid bij Climate Alliance was Robinson Lopéz Descanse ook een vertegenwoordiger van het Inca-volk. Hij werd geboren in het beschermde gebied van Chaluayaco in de gemeente Villagarzon Putumayo in Colombia. Zoals veel inwoners van Putumayo is hij het slachtoffer van aanhoudende gewapende conflicten, maar zijn doorzettingsvermogen bracht hem ertoe zijn studie als auditor af te ronden. Hij heeft ook een diploma in International Reporting Standards en volgde een interdisciplinaire master in duurzame levende systemen aan de Externado University in Bogotá.

Leiderschap en betrokkenheid

Na zijn studie leidde hij diverse processen in het belang van de Inca-bevolking en hun territoriale rechten. Tot zijn overlijden was hij de vertegenwoordiger van de Human Rights and Peace Representative of the National Organisation of the Indigenous Peoples of the Colombian Amazon (OPIAC), Commissioner of Rights before the National Commission for the Human Rights of the Indigenous Peoples of Colombia (CNDDHHPIC) en technisch assistent van de Permanent Round Table on National Coordination of the Indigenous Peoples of Colombia. Hij leidde ook een groot proces in het kader van territoriale rechten ten gunste van de inheemse volkeren van het Colombiaanse Amazonegebied.

Robinson Lopéz Descanse lag al enkele dagen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus. Hij is helaas niet meer hersteld van dit virus. Hij zal gemist worden.

Foto: Coica / Facebook