Klimaat staat hoog op de agenda bij lokale en regionale overheden en bedrijfsleven. Dat bleek afgelopen woensdag op het Klimaatcongres 2010 in Utrecht, waar ruim 800 enthousiaste mensen deelnamen aan het veelzijdig en agenderend programma over energie en klimaat.

Tijdens de opening maakten Wouter de Jong (Bestuurslid Klimaatverbond en gedeputeerde Provincie Utrecht), Henk Aalderink (namens VNG) en Peter Glas (voorzitter Unie van Waterschappen) samen een vuist om lokaal klimaatbeleid hoog op de agenda te houden en in het slotdebat concludeerde staatssecretaris Atsma: "Duurzaam is niet duur en samen doen we het! Bijzonder waren de sprekers van de klimaatacademie die hun visie overdroegen aan het publiek. Zo confronteerde meteoroloog en weervrouw Helga van Leur hen met het smeltende ijs op Groenland en liet architect Thomas Rau inspirerende energieneutrale voorbeelden in de bouw zien. Namens EnergieTransitie sprak Jan Terlouw (voorzitter platform Gebouwde Omgeving) en hij attendeerde het publiek vooral op de slag die in de bestaande bouw nog te maken is. "Het is tijd om op een andere manier te gaan bouwen".

Op de drukbezochte Kennismarkt liepen StoereVrouwen rond om de bestuurders en ambtenaren te vragen naar de stand van zaken rondom duurzaam inkopen bij lagere overheden en naar het energiegebruik in de hoofdwinkelstraten in de gemeente of regio waar ze werkzaam zijn. Veel gemeenten gaven aan aan de slag te willen met het nieuwste project van Het Klimaatverbond waarbij gemeenten, burgers en winkeliers samen aan de slag gaan om energie te besparen: Houd de warmte binnen. Tijdens deze kennismarkt werden de acht steden die geselecteerd zijn voor het Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden (IKS) in het zonnetje gezet. Klimaatverbondleden Rotterdam, Amsterdam Stadsdeel Zuid, Nijmegen, Lochem, Wageningen, Tilburg, Breda en Heerhugowaard krijgen allen een bijdrage voor de proces- en begeleidingskosten bij de uitvoering van hun proefprojecten op weg naar klimaatneutraliteit. 

Het eindprogramma startte met de uitreiking van het prestigieuze klimaatmonument die deze keer in handen viel van de Provincie Flevoland en de gemeenten Dronten, Lelystad en Zeewolde. De drie gemeenten reduceren jaarlijks ruim 200.000 ton CO2. Deze reductie wordt voornamelijk gerealiseerd door de grote hoeveelheid windturbines in de Flevopolder. Staatssecretaris Atsma besloot het congres met: "Vandaag blijkt dat duurzaam niet duur hoeft te zijn en dat door samenwerking tussen lokale partijen en bedrijven succesvolle projecten oplevert. Nu is het tijd voor de tweede stap: opschalen en professionaliseren". In het slotdebat met de klimaatambassadeurs van de gemeenten, provincies en waterschappen werd duidelijk dat het klimaat hoog op de agenda blijft en dat de overheid blijft faciliteren en stimuleren. Binnenkort vindt u filmpjes van het congres en toespraken op de website www.klimaatcongres2010.nl.