Ook dit jaar heeft provincie Gelderland weer een subsidie beschikbaar gesteld voor groene iconen in haar provincie. Een groen icoonproject is een project waarbij een plek met veel verharding en/of eentonig groen in een stad of dorp groener wordt gemaakt, met meer biodiversiteit. Bijvoorbeeld een buurt, wijk, winkelstraat of plein. Maar ook een eentonig park of sportterrein kan geschikt zijn voor deze uitdaging. Klimaatverbond Nederland-directeur Petra Lettink is andermaal gevraagd om samen met vier andere juryleden de inzendingen te beoordelen op vier criteria: klimaatadaptatie, biodiversiteit, maatschappelijke waarde en iconische waarde.
Meer variatie en meer verkoeling
Een groen icoonproject zorgt voor meer variatie in soorten planten en dieren en voor meer verkoeling bij hitte. Het zorgt ervoor dat regenwater gemakkelijker de bodem in trekt en niet meteen in het riool verdwijnt. Daardoor ontstaat minder snel wateroverlast. Ook blijft water langer in de bodem en hebben planten minder snel last van langdurige droogte.
Groene plek voor ontmoeting
Een groen icoonproject geeft ook mensen de ruimte, om er elkaar te ontmoeten, te bewegen en te ontspannen. Het moet een iconische plek worden die anderen inspireert en uitdaagt om óók hun leefomgeving te vergroenen. Zo wordt Gelderland steeds 'groener’.
Subsidie van € 100.000,-
Vijf onafhankelijke deskundigen gaan de inzendingen beoordelen. Zij beoordelen de ontwerpen aan de hand van 4 criteria: klimaatadaptatie, biodiversiteit, maatschappelijke waarde en iconische waarde. Aan de hand van deze beoordeling kiest de jury de 9 beste ontwerpen. Zij winnen een geldbedrag tot maximaal € 100.000,- om het project uit te voeren.
Jurysamenstelling
De jury bestaat behalve uit onze Klimaatverbond-directeur Petra Lettink verder uit toezichthouder, adviseur en bestuurder (juryvoorzitter) Marja van der Tas, Tim van Hattum, programmaleider Klimaat Wageningen University & Research, Jelle Reumer (bioloog en publicist) en Joline de Weerdt (regiodirecteur van IVN Oost).
De uitslag volgt later dit voorjaar. Meer weten? Kijk hier op de website van provincie Gelderland.
Afbeelding van Werner Redlich via Pixabay