Aankomend stookseizoen organiseert het Klimaatverbond voor de vierde keer de Klimaatverbond Energy Battle, de energiebesparingswedstrijd voor gemeenten. Er doen dit jaar al zo’n 330 huishoudens mee, waaronder de gemeenten Zaanstad, Helmond, Eindhoven, Heemstede, Enschede, Haarlem, Schiedam en Heemskerk. De wedstrijd gaat van start op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2014 en eindigt weer op de Greenchoice Warme Truiendag op 6 februari 2015.

Bijzonder is dat er steeds meer teams van specifieke doelgroepen worden geformeerd. In Schiedam is men druk bezig een team van directieleden en wethouders samen te stellen, terwijl in Zaanstad maar liefst negen middelbare scholen meedoen met leraren en leerlingen, waaronder VMBO-scholieren. Zaanstad doet elk jaar mee aan de Klimaatverbond Energy Battle en daarom hadden de overkoepelende voorgezet onderwijsorganisatie OVO en de gemeente samen bedacht om de wedstrijd dit jaar te richten op het onderwijs. Het begon met een enthousiaste deelname van drie scholen, maar inmiddels zijn het er negen. Zij hebben al een speciale prijs geregeld voor hun winnaar: een elektrische scooter!

10% besparen is haalbaar
Met deze wedstrijd biedt het Klimaatverbond gemeentes een aansprekende manier om zowel binnen als buiten de gemeentelijke organisatie een daadwerkelijke energiebesparing te realiseren. Het doel is om te laten zien dat een gemiddelde besparing van 10% makkelijk haalbaar is zonder wooncomfort te verliezen en de deelnemers bewust te maken van het effect van hun eigen gedrag op hun energierekening. Het is een landelijke wedstrijd waarbij ook op lokaal niveau competitie is tussen de drie deelnemende teams. Anne Pronk, werkzaam bij de gemeente Lingewaard: ‘Naast dat de wedstrijd concrete ervaringen en fikse besparingen opleverde, zijn we in contact gekomen met enthousiaste bewoners.’ In het kader van het bredere gemeentelijke energiebeleid kan de wedstrijd een zeer waardevolle bijdrage leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen en worden meegenomen in rapportages richting een langere termijn besparing of energieneutraliteit.

Gemeenten kunnen zich nog aanmelden voor de wedstrijd. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met Nienke Trap (nienke.trap@klimaatverbond.nl). Meer informatie vindt u ook op de wedstrijdwebsite.