Vandaag, op de landelijke Dag van de Duurzaamheid, beginnen honderden gezinnen met een ontdekkingstocht in eigen huis; hoeveel energie verbruiken ze eigenlijk en hoe kunnen ze slim en makkelijk energie besparen? Energie besparen is een belangrijke methode om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

Bijna driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen om klimaatverandering en de effecten hiervan op het milieu (I & O Research 2016). Het potentieel om energie te besparen is nog steeds groot. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens met weinig moeite en met behoud van het wooncomfort 10% energie kunnen besparen. In de laatste 6 jaar gingen al 56 gemeenten aan de slag die gemiddeld per deelnemer 258 euro wisten te besparen.

Diversiteit aan deelnemers

In deze editie van de Klimaatverbond Energy Battle doen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda, Arnhem, Zuidplas, Haarlem, Leiden, Wormerland, Velsen, Landsmeer, Heemstede, Bloemendaal en Waterschap De Dommel mee. Zij formeren elk 3 teams. De teams bestaan uit medewerkers, bewoners en leerlingen en ouders van basisscholen. Gedurende vier weken gaan zij aan de hand van tips en opdrachten thuis energie kunnen besparen.

Bewust van je eigen energieverbruik

Met behulp van een energiedisplay, de Wattcher, krijgen de deelnemers inzicht in hun elektriciteitsgebruik. “Het geheim van de wedstrijd is dat deelnemers elke dag meerdere keren geconfronteerd worden met de hoeveelheid energie die ze verbruiken. Hoe hoger het verbruik hoe feller de cijfers op het display oplichten. Hierdoor gaan deelnemers nadenken over hun eigen gedrag en het effect op hun energieverbruik,” zegt projectleider Nienke Trap.

Waterschap sluit ook aan bij gemeenten

Dit jaar doet voor het eerst een waterschap mee: Waterschap De Dommel. Rex Verkaik, MVO-manager, legt uit: “Bij het waterschap staat energiebesparing hoog op de agenda, we streven de komende jaren naar een energieneutraal waterschap.” Het kan geen toeval zijn dat Waterschap De Dommel 4 dagen geleden officieel de Energiefabriek in Tilburg heeft geopend. Een mooi voorbeeld van besparing op energie. Het slib (eerst afvalstof) zorgt er nu voor dat de zuivering op eigen energie draait. “Bij De Dommel werken we ook aan de bewustwording van onze medewerkers, met de Energy Battle kunnen onze medewerkers zien hoe zij thuis ook een steentje bijdragen. We hebben 3 teams, zij delen tips en ervaringen met de hele organisatie.”

Wedstrijd draait om het aanleren van duurzaam gedrag

Met de Energy Battle vragen we aandacht voor het potentieel van energiebesparing, want de groenste energie is de energie die je niet verbruikt. Deelnemers aan de Energy Battle worden zich tijdens de wedstrijd bewust van hun eigen gedrag en het effect op de energierekening. Belangrijk resultaat is dat deelnemers op lange termijn actief blijven, en verder gaan met het verduurzamen van hun eigen woning. De gemeente of het waterschap met de grootste gerealiseerde besparing ontvangt na afloop van de wedstrijd een prijs: een op maat gemaakt energieprofiel van een gebouw naar keuze binnen het eigen gebied, om meer grip te krijgen op het eigen energieverbruik. De prijs, ter waarde van 2500 euro, wordt weggeven door Van Beek Ingenieurs.