Het gebruik daarvan is al bekend in de sportwereld, maar nog niet bij het grote publiek. Daarom heeft Klimaatverbond Nederland de Arnhemse ontwerpster Carolien Evers gevraagd een eenvoudig na te maken koelvest te ontwerpen. Het patroon met werkbeschrijving daarvan is vanaf nu online beschikbaar. Daarbij lanceert Klimaatverbond Nederland de #KoelvestChallenge om zoveel mogelijk mensen achter de naaimachine te krijgen.

Hitte als sluipmoordenaar

“Hitte is een sluipmoordenaar!”, zei minister Cora van Nieuwenhuizen tijdens Congres Hittestress in 2018. Jonge kinderen zijn hittegevoelig. Maar de grootste groep kwetsbare mensen zijn ouderen en mensen met  somatische of psychische beperkingen. Vrijwel dezelfde groep die ook voor corona kwetsbaar is. Door corona is er verminderde sociale interactie en mobiliteit. Dat betekent onder andere minder bezoek en dus minder mensen die kunnen helpen met zorgen dat iemand genoeg drinkt. Bovendien zijn er minder mogelijkheden tot bezoek aan koele plaatsen.

Als gevolg van klimaatverandering krijgen we steeds meer zomerse en tropische dagen (bron: KNMI). Vorig jaar werd het Nationaal Hitteplan zelfs drie keer geactiveerd. Dat was nog nooit eerder nodig geweest. De laatste week van juli 2019 was zelfs de heetste week ooit. De temperatuur kwam voor het eerst boven de 40 graden en er overleden 400 mensen meer dan normaal (bron: CBS). “Een klap in het gezicht”, zei Madeleen Helmer, projectleider adaptatie van Klimaatverbond Nederland, “terwijl hittestress met simpele maatregelen voorkomen kan worden”.

Koelvest als oplossing

Zo’n maatregel is het dragen van een koelvest. Een (zelfgemaakt) koelvest is een eenvoudige en effectieve oplossing om het lichaam te koelen tijdens extreme hitte. Niet alleen voor kwetsbare mensen, ook voor buitenwerkers of mensen die nu in de coronazorg met beschermende kleding moeten werken, is het koelvest een belangrijk hulpmiddel tegen hittestress. Met het koelvest hoeft u de ventilator of airco minder vaak aan te zetten. Dat scheelt energie en is daarmee beter voor het klimaat. Ook kan het vest een uitkomst zijn voor mensen die werken in ruimtes met een centraal klimaatsysteem. Door het dragen van een koelvest kunt u immers uw eigen temperatuur reguleren.

KoelvestChallenge_-_Koelvest_-_Klimaatverbond_Nederland

#KoelvestChallenge 

Om (het gebruik van) koelvesten meer onder de aandacht te brengen lanceert Klimaatverbond Nederland de #KoelvestChallenge. De challenge is een publieke actie waarbij mensen worden opgeroepen om op basis van voorbeelden een eigen koelvest te ontwerpen. Deelnemers kunnen hun ontwerpen insturen via social media. De koelvesten die online het meest worden gewaardeerd, dingen mee om de felbegeerde eervolle titel “Koelste vest van het Jaar 2020” en een geldprijs t.w.v. € 500,-.

Meer informatie over (het meedoen aan / de spelregels van) de #KoelvestChallenge vindt u op deze pagina van onze website

Topsport als inspiratiebron

Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam is supporter van het koelvest: “Leuk dat de koelvesten die voor de topsporters van NOC/NCF zijn ontwikkeld nu de inspiratiebron zijn voor dit mooi en makkelijk te maken koelvest. Voor iedereen geldt dat koelen van het lichaam helpt om minder warm te worden in de hitte. Het vest is eenvoudig om te maken en de koelzakjes van dit ontwerp zijn handig te vervangen zodat u ook langere tijd koel kunt blijven.”

Koelvest_-_Klimaatverbond_Nederland_Zorg_1Koelvest_-_Klimaatverbond_Nederland_Zorg_2

Koelvestchallenge Koelvest Koelen