Op 21 juli heeft Tweede Kamerlid mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie) een werkbezoek gebracht aan Etten-Leur. Aanleiding voor het werkbezoek is de proef ‘Afval verdient beter’ die van april tot oktober in de Brabantse gemeente loopt. Hiermee verzamelt en scheidt de gemeente Etten-Leur op duurzame wijze huishoudelijk afval. Tijdens het bezoek werd de proef ‘Afval verdient beter’ door wethouder Ron Dujardin en betrokken ambtenaren toegelicht.

Afval bestaat niet meer
In de landelijke politiek is er steeds meer aandacht voor afvalscheiding. Zo heeft het Rijk bijvoorbeeld als doelstelling dat gemeenten in 2015 65% van het huishoudelijk afval scheiden. In Etten-Leur is het scheidingspercentage, mede dankzij de proef ‘Afval verdient beter’, al ruim 72%. Mevrouw Dik-Faber: "Afval goed scheiden is de toekomst, we gaan van afval naar grondstof. Eigenlijk bestaat er geen afval meer, het zijn allemaal herbruikbare grondstoffen. Gemeenten moeten van elkaar leren hoe zij afval kunnen scheiden zodat de grondstoffen ook makkelijk hergebruikt kunnen worden. Etten-Leur laat zien dat het werkt om mensen te belonen, de financiële prikkel zorgt ervoor dat mensen het afval scheiden voor ze het inleveren. Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe het kan."

Brede interesse voor de afvalproef
Het is niet de eerste keer dat er interesse is voor de proef ‘Afval verdient beter’. Zo is er in een aflevering van het Vara-programma Kassa Groen aandacht geweest voor de Etten-Leurse vorm van inzamelen. Maar er komen ook regelmatig collega’s uit het hele land op bezoek. Bedenker Wil Welvaarts: "We laten zien hoe wij in Etten-Leur omgaan met het inzamelen van huishoudelijk plastic en blik. We hopen dat andere gemeenten kunnen profiteren van ons voorbeeld."