Hoe ziet de duurzame wijk van de toekomst eruit? Leerlingen van groep 7 van de Beatrixschool in Ermelo gingen hierover in gesprek met Statenlid Daisy Vliegenthart-Goedhart. De kinderen kwamen met veel concrete en creatieve ideeën hoe we in 2035 klimaatbestendig wonen, spelen, reizen en naar school gaan.

"Kinderen hebben een geweldig beeld van een duurzame toekomst! Een huis met zonnepanelen op het dak, maar ook op de zelfsturende auto. Apparaten zetten zichzelf uit als ze niet gebruikt worden. Daarnaast dromen ze van een speelplaats met een windmolen die ook een reuzenrad is en een grote glijbaan met een roltrap op zonne-energie", aldus Vliegenthart-Goedhart.

Duurzame boodschap voor de kinderen

Aanpassing aan en tegengaan van een veranderend klimaat. Dat is de boodschap die wordt meegegeven aan de kinderen. Dit kan onder andere door energiebesparing, energieopwekkende huizen, elektrische deelauto's en geen gebruik meer maken van aardgas. Een wijk in de toekomst zal er anders gaan uit zien. Het Gelders Energieakkoord, waarin 160 toonaangevende bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties samenwerken, schakelen daarom dit de hulp van kinderen in. 2035 is hun toekomst!

Kindercongres en klimaatdeal

Met tekeningen en elfjes legden de kinderen hun toekomstbeelden en ontwerpen vast. De leerlingen uit Ermelo zijn op 10 mei aanwezig op het kindercongres van het Gelders Energieakkoord. Daar worden de ideeën van de klas samen met vele andere klassen uitgewerkt tot een Gelders Actieplan. Er werd niet alleen over de toekomst gesproken. Er zijn genoeg acties die nu al in gang gezet kunnen worden voor een beter klimaat. In een heuse klimaatdeal werden die acties vastgelegd.

Vliegenthart-Goedhart voegt hieraan toe: "De kinderen gaan actie ondernemen om zonnepanelen op het dak van de school te krijgen. Ook zullen ze minder lang douchen, meer met de fiets gaan en spullen minder snel weg te gooien. Zelf zal ik de verwarming thuis lager zetten en vaker een warme trui aantrekken."