Gemeenten, provincies en waterschappen maakten in aanloop naar de VN Klimaattop in Parijs een gezamenlijke vuist voor daadkrachtige klimaatacties van lokaal tot mondiaal. Een aantal Nederlandse bestuurders gaat naar de Klimaattop en neemt dit statement mee in de vorm van een ‘Klimaatverklaring’. “Wij, 75 Nederlandse wethouders, 12 provincies en waterschappen, benadrukken gezamenlijk de urgentie van lokale klimaatactie, want juist wij weten uit de praktijk dat er al een heleboel actie gaande is", zegt Stephan Brandligt, voorzitter van Klimaatverbond Nederland. "En ja, het klopt dat Obama (VS), Poetin (Rusland) en Xi Jinping (China) grote landen vertegenwoordigen, die veel invloed hebben op de nieuwe afspraken om ons klimaat te beschermen. Toch zit Nederland ook aan tafel.

Brandligt kan, gesterkt door zijn 90 collega bestuurders, voorbeelden van concrete actie tonen die de urgentie van klimaatactie benadrukken. In Tilburg legt de gemeente samen met bedrijven zonnepanelen op 26 basisscholen, in Geldermalsen spannen gemeenten en fruittelers zich samen succesvol in voor verduurzaming van de sector. Met als gezamenlijk resultaat dat alle activiteiten in de verzorgingsgebieden van gemeenten en provincies in 2050 klimaatneutraal zullen zijn, wat inhoudt dat zij geen CO2 toevoegen aan de atmosfeer, waardoor de aarde langzamer opwarmt. Met deze Klimaatverklaring sluiten deze overheden ook aan bij de Nederlandse Klimaatcoalitie.

Op 17 december organiseert Klimaatverbond Nederland een terugkeerbijeenkomst waarop de onderhandelingsdelegatie terug rapporteert over de bijeenkomsten tijdens de VN Klimaattop. De Klimaattop is geen eindstation, maar een veelbelovend tussenstation, waarna de activiteiten in Nederland gewoon doorgaan. Lees hier meer over (het ondertekenen van) de Klimaatverklaring en/of klik op onderstaande afbeelding voor de PDF-versie van de Klimaatverklaring.

                  (Klik op de afbeelding voor de PDF-versie van de Klimaatverklaring)