Op maandag 13 september gaat in 75 gemeenten de Groene Voetstappenactie van start. In heel Nederland gaan 65.000 basisschoolleerlingen een week lang voornamelijk lopend en fietsend naar school en verzamelen hiermee Groene Voetstappen.

Door de auto te laten staan, verbetert het lokale- en wereldklimaat. Kinderen leveren hierdoor direct een bijdrage aan gezonde lucht en meer veiligheid rond de school. De ingezamelde Groene Voetstappen worden dit jaar op 29 november overhandigd aan Hugo von Meijenfeldt, klimaatgezant voor de Nederlandse regering. Hij neemt ze vervolgens mee naar de Klimaatconferentie in Cancun (Mexico). De overhandiging is tijdens de jaarlijks gehouden kinderklimaattop in Amsterdam, waarop leerlingen vanuit heel Nederland bij elkaar komen om de regering een advies mee te geven in de vorm van een Gouden tip. Dit jaar zal tijdens de kinderklimaattop vooral veel nagedacht worden over duurzame mobiliteit, gezonde lucht en klimaatadaptatie.

In Regio Eindhoven gaan in de gemeenten Geldrop-Mierlo, Bergeijk, Oirschot, Helmond en Eindhoven bijna 4000 kinderen Groene Voetstappen verzamelen. De wethouders van deze gemeenten brengen een bezoek aan de klas, die in hun gemeente de meeste voetstappen heeft verzameld. De wethouder gaat in gesprek met de kinderen over het oplossen van het klimaatprobleem. In de Gemeente Helmond reikt de wethouder al jaren een wisselbeker uit aan de winnende klas in haar gemeente. Ook gemeente Eindhoven maakt zoals elk jaar, een groot feest van de prijsuitreiking.

In Amsterdam gaan meer dan 7000 kinderen Groene Voetstappen verzamelen. Het Amsterdams Natuur Educatie Centrum (ANMEC) organiseert de actie in het kader van verbetering luchtkwaliteit. Zij hebben ook lesmateriaal ontwikkelt voor de scholen. Stichting KidZArt heeft in Amsterdam Nieuw West scholen geworven waarvan duizenden leerlingen Groene Voetstappen gaan verzamelen. Ter afsluiting van de Amsterdamse Groene Voetstappenactie organiseert KidZArt i.s.m. het ANMEC 10 oktober a.s. een leuke dag waarbij de kinderen gaan proberen het wereldrecord stoepkrijten te verbreken.

Het succes van deze actie, die jaarlijks door Het Klimaatverbond wordt georganiseerd, komt vooral door de positieve insteek en het gemak van deelname. Voor elke heen- en terugreis die een leerling die week lopend, fietsend of steppend aflegt, krijgen de leerlingen een Groene Voetstapsticker, die zij in een stickerboekje plakken. Aan het einde van de week worden de voetstappen per school of gemeente overhandigd aan de verantwoordelijke wethouder.  De actie Groene Voetstappen vindt plaats in de internationale actieweek 'Europese Mobiliteitsweek' waarin duurzame mobiliteit centraal staat. De Groene Voetstappen-campagne wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, de verschillende Milieudiensten en de Natuur en Milieu Educatiecentra in de deelnemende gemeenten.