Elk jaar nemen weer vele honderdduizenden Nederlanders actief deel aan Warmetruiendag onder het motto: de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Op deze nationale dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat massaal minimaal één graad lager en besparen zo, per graad, 6% energie. De trui staat op deze dag symbool voor wat je zelf kunt doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Op de Dag van de Duurzaamheid (morgen, 9 oktober) zetten de organisatoren van de dag, Klimaatverbond Nederland en Greenchoice, de tellers weer op nul en kunnen mensen zich aanmelden voor de tiende verjaardag van de Warmetruiendag die deze keer op vrijdag 5 februari 2016 wordt gevierd.

CO2
Elk jaar nemen vele tienduizenden mensen deel aan deze klimaatactie. Sinds 2012 hebben we alle deelnemers geteld en namen er maar liefst 703.409 Nederlanders deel aan de Greenchoice Warmetruiendag. Vele sympathisanten deden in die afgelopen tien jaar een warme trui aan; van Donald Duck tot Prinses Laurentien, samen met vele basisscholen, gemeenten, provincies en bedrijven. Dit is ook hard nodig, want Nederland bungelt onderaan de Europese lijstjes op het gebied van duurzame energie en besteedt bovendien zo’n kwart van de totale energie aan het verwarmen en koelen van gebouwen. De dag staat dan ook symbool voor ‘het zelf doen’ en 'samen' energie besparen om daarmee de CO2-uitstoot te beperken. Dat dit ook werkt, blijkt uit de cijfers: als we allemaal samen op deze ene dag de verwarming een standje lager zetten, besparen we het jaarverbruik van Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog samen. Doen we dit elke dag in het stookseizoen, dan kunnen we met de bespaarde energie de hoofdstad een jaar lang van energie voorzien!

Met mode het klimaatprobleem te lijf
Ook dit jaar is er speciaal voor de Warmetruiendag een trui ontworpen die - om het zelf doen van de actie te onderstrepen -  je zelf kunt breien. Het patroon is vanaf 9 oktober gratis beschikbaar op de website van de Greenchoice Warmetruiendag. Met kunstenaars, mode- en productontwerpers en wetenschappers gaan we op zoek naar manieren om jezelf warm te houden (persoonlijke thermoregulatie) en zo de uitstoot van broeikasgassen flink terug te dringen. Het motto: gebruik de kracht van mode voor het besparen van energie! Dit jaar is De Trui Van... ontworpen door Carolien Evers. Zij gebruikte twee zeer volumineuze soorten bijensteken waardoor je jezelf in deze trui heerlijk warm houdt. Het ontwerp wordt onthuld tijdens het openingsevent van de Dutch Sustainable Fashion Week op donderdag 8 oktober om 20:00 uur in The College Hotel in Amsterdam. Op vrijdag en zaterdag 9 en 10 oktober staat De Trui in de schijnwerpers op het Strawberry Earth Festival in Amsterdam. Hier kun je de ontwerpster het hemd van het lijf vragen tijdens het 'Makerslab' dat zij samen geeft met ontwikkelaars van nieuwe wol van oude truien (Wool2).

Internationale waardering voor de Greenchoice Warmetruiendag
De Greenchoice Warmetruiendag is dit jaar voor de tweede maal in de internationale prijzen gevallen. Vorig jaar eindigde de actie al op de tweede plaats bij de Sustainable Energy Europe Awards. Dit jaar is daar de prestigieuze National Energy Globe Award van de Energy Globe Foundation bij gekomen.

Energiebesparing: de groenste energie is de energie die je niet gebruikt
Energiebesparing krijgt in het huidige landelijke energiebeleid nauwelijks de aandacht die het verdient. Een gemiste kans wat de organisatoren betreft. Wereldwijd kunnen we maar liefst 70% energie besparen met de kennis die we nu hebben. Klimaatverbond Nederland, een netwerk van decentrale overheden, organiseert de Warmetruiendag dan ook sinds 2007. De actie is begonnen om aandacht te vragen voor het Kyoto-protocol, het internationale verdrag dat de uitstoot van broeikasgassen reguleert. Duurzame energieleverancier Greenchoice ondersteunt de Warmetruiendag sinds 2013. Greenchoice heeft als doel een schonere wereld te creëren door zuinig en slim met energie om te gaan en door alleen energie te gebruiken die we samen opwekken uit zon, wind en andere natuurlijke bronnen.