In Nederland staan liefst 5,5 miljoen koelkasten en vriezers die zoveel stroom verbruiken dat het voor milieu én portemonnee verstandig is ze te vervangen door een nieuw superzuinig exemplaar. Al die koelkasten vervangen zou evenveel stroom besparen als 300.000 huishoudens jaarlijks samen verbruiken. Milieu Centraal lanceerde vorige maand dan ook de campagne 'Energievreters, pak ze aan!'

Nieuwe zuinige koelkast

Koelkasten zijn steeds zuiniger geworden. Een koelvriescombi van zeven jaar oud verbruikt daardoor twee en een half keer zoveel elektriciteit als een nieuw superzuinig exemplaar met A+++label. Dat scheelt jaarlijks 45 euro aan stroomkosten (80 tegenover 35 euro). Daardoor is het financieel voordelig om een koelapparaat van zeven jaar of ouder te vervangen, zelfs als deze nog niet kapot is. Ter vervanging van de oude koelkast dient dan wel een A+++apparaat gekocht te worden. Koelkasten met een lager label verbruiken net als oude koelkasten veel meer stroom, waardoor consumenten alsnog duurder uit zijn.

Maak kans op aankoopbedrag retour

Tijdens de campagne ‘Energievreters pak ze aan!’ maken mensen kans om hun aankoopbedrag retour te krijgen als ze tussen 13 oktober en 13 november 2014 een zuinige koelkast kopen. Daarnaast kan een koelkast met label A+++ ter waarde van 450 euro worden gewonnen als mensen via een Advies op maat controleren of hun koelkast al toe is aan vervanging.

Bron: Milieu Centraal