Komende vrijdag 10 februari is het weer Warme Truiendag: de nationale actie om structureel energie te besparen. Bij duizenden scholen, bedrijven, instellingen en huishoudens gaat vrijdag 10 februari a.s. ter gelegenheid van de verjaardag van het Kyoto-protocol de verwarming één of twee graden lager en trekt men een trui aan om energie te besparen zonder verlies van comfort.

Met de verwarming één graad lager bespaar je per graad 7% energie en dus ook 7% CO2 uitstoot. De warme trui is natuurlijk symbolisch en staat voor alles wat we zelf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen flink te verminderen. De verwachting is dat dit jaar zeker 2 miljoen mensen deelnemen.

Energiebesparing meest rendabele actie voor beter klimaat

Door alle positieve aandacht en massale aanmeldingen zou je bijna vergeten dat oproepen tot energiebesparing nog steeds hard nodig is. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van huishoudens, bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeenten en woningcorporaties. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de energie verspild wordt en dat huishoudens door gedragsverandering én technische maatregelen tot wel €585 per jaar kunnen besparen. "Energiebesparing is economisch de meest rendabele manier om te werken aan een beter klimaat. Hier kunnen we met elkaar nog veel winst behalen. Dus: warme truien zijn goed voor de portefeuille!", aldus Robert Linnekamp, voorzitter van Het Klimaatverbond. Als je de uitgespaarde kosten vervolgens weer investeert in energiebesparende maatregelen, vergroot je je winst.

Energiebesparing blijft achter bij doel; Nederlanders blijken energieanalfabeet

Nederland bespaart al jarenlang minder energie dan verwacht. Dit concludeert de Algemene Rekenkamer, die twijfelt of de Europese doelstellingen om in 2020 de CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen, worden gehaald. De collectieve bereidheid om in actie te komen, lijkt te worden belemmerd door gebrek aan kennis; veel Nederlanders zijn energieanalfabeet. Zo denkt de gemiddelde Nederlander dat momenteel 31% van de energie in ons land duurzaam wordt opgewekt, terwijl dat in werkelijkheid slechts 9% is. Er is dus nog een wereld te winnen om deze mensen te informeren en te mobiliseren om energie te besparen en daarmee de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De Warme Truiendag creëert hiervoor momentum en vervult de rol van aanjager: Nederland laat massaal aan elkaar zien wat men doet om structureel energie te besparen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Massale aanmeldingen voor Warme Truiendagacties in het hele land

Nog nooit waren de acties zo divers: van duurzame mode tot het mobiliseren van tweede kamerleden en van het breien voor daklozen tot een energiebespaarwedstrijd. Naast honderden (basis)scholen doen ook gemeentes, waterschappen, bedrijven, hogescholen en universiteiten mee zoals bijvoorbeeld Oranjewoud, Tilburg University, de gemeente Haarlem en Vitens.

  • nttIn Zuid-Holland zijn alle basisscholen uitgenodigd om mee te doen aan de Warme Truiendag flashmob: op hetzelfde tijdstip voeren de deelnemende scholen een flashmob uit op school. In Leiden wordt de flashmob op een geheime centrale plek door ongeveer 250 kinderen uitgevoerd.
  • nttOp donderdag 9 februari (de dag van tevoren) gaat Jongeren Milieu Actief (JMA), de jongerentak van Milieudefensie, op het Plein in Den Haag politieke aandacht vragen voor energiebesparing door warme truien uit te delen aan Tweede Kamerleden.
  • nttHet Leger des Heils grijpt haar 125 jarig bestaan aan om voor Warme Truiendagonder het motto 'blij dat ik brei' 125 eigen gebreide truien, sjaals en mutsen te verzamelen en uit te delen aan mensen die wel wat warmte kunnen gebruiken.
  • nttOp de avond voor Warme Truiendagorganiseert de gemeente Enschedede speciale winkeliersactie 'Houd de warmte binnen' om de energieverspilling door open winkeldeuren te agenderenen de winkeliers te helpen om geld te besparen.
  • nttHet Textielmuseum in Tilburg nodigt iedereen uit te komen breien en geeft deze bezoekers gratis toegang tot het museum.
  • nttXimon stelt de bekroonde klimaatdocumentaire'The last days of Shishmaref' 24 uur gratis online beschikbaar. Shishmaref zijn Eskimo's in Alaska die als gevolg van de opwarming van de aarde de eerste klimaatvluchtelingen ter wereld zijn geworden.
  • nttIn heel Nederland gaan deelnemers aan het Klimaatstraatfeest ter gelegenheid van de Warme Truiendag samen met hun buren op de foto.

Warm Sweater Day Design Competition

Dit jaar staat de Warme Truiendag in het teken van duurzame mode. Gehuld in een duurzaam geproduceerd kledingstuk boek je een dubbele klimaatwinst! Daarom lanceerde de Warme Truiendag de Warme Truiendag Ontwerpwedstrijd voor HBO Design studenten. Tijdens de eindpresentatie om 11.00 uur bij Maison de Bonneterie in Amsterdam beoordeelt een zeer aansprekende jury met onder meer Elsien Gringhuis en Fioen van Balgooi alle ontwerpen op originaliteit, draagbaarheid en duurzaamheid. De winnaar krijgt een coachingstraject van Dutch Design in Development en het ontwerp wordt in productie genomen door INTI Knitwear om als symbool van de Warme Truiendag 2013 te dienen.

Nijmegen wint de Klimaatverbond Energy Battle!

In aanloop naar Warme Truiendag 2012 zijn 270 deelnemers van 9 gemeenten de strijd met elkaar aangegaan in de Energy Battle, een wedstrijd rond de vraag wie de meeste elektriciteit bespaart. De deelnemers kregen een energiemeter, de Wattcher, mee naar huis die inzicht gaf in hun stroomverbruik. Via de wedstrijdwebsite kregen de deelnemers tips en opdrachten om hun verbruik te verlagen.Het team van de gemeente Nijmegen heeft met een besparing van 28,09% gewonnen. Dit is uitzonderlijk veel, aangezien er gemiddeld 13,62% werd bespaard.

Wijs met Energie

Ook de energiebespaarwedstrijd Wijs met Energie van Grontmij en Het Klimaatverbond zal op Warme Truiendag zijn ontknoping kennen. Wijs met energie is een project waarbij basisschoolleerlingen aan de slag gaan om gezamenlijk het energieverbruik te verminderen. De leerlingen leren wat energie kost en wat energie oplevert om zo hun schoolgebouw energiezuiniger te maken. Scholen verbruiken onnodig veel energie, wel 10 tot 30%.

Over de Warme Truiendag

De Warme Truiendag is een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. De bedoeling van het Kyoto protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De Warme Truiendag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag: ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Er is een enorme winst voor het klimaat te boeken met energiebesparing. Het ziet er naar uit dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland hoger zal uitvallen dan wat is afgesproken in het Kyoto-protocol. Dat is onnodig en op de lange termijn kostbaar bovendien. Op Warme Truiendag laten mensen aan elkaar zien hoe op een eenvoudige manier makkelijk energie bespaard kan worden. 

Op de website http://www.warmetruiendag.nl staat een overzicht van alle activiteiten. Lees alle acties op de Warme Truiendagsite en volg Warme Truiendag op Twitter.