Nederlandse gemeenten of steden die volop zonne-energiesystemen toepassen en het gebruik van zonne-energie stimuleren, maken in 2013 kans om uitverkozen te worden tot Solar City van het jaar. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd in het kader van de promotiecampagne European Solar Days.

Tot uiterlijk 29 maart 2013 kunnen gemeenten zich inschrijven om voor de titel Solar City 2013 in aanmerking te komen. De inzendingen worden beoordeeld aan de hand van de volgende zeven criteria:

  1. nttMate van toepassing: binnen de gemeente/stad moet een aanzienlijke hoeveelheid zonne-energie worden opgewekt
  2. nttWijze van toepassing: in de gemeente/stad staan enkele in het oog springende zonne-energie projecten binnen de gebouwde omgeving
  3. nttEigen toepassing: in verschillende overheidsgebouwen van de gemeente/stad moet zonne-energie worden toegepast
  4. nttMarktontwikkeling: de gemeente/stad stimuleert actief de innovatie en kennisontwikkeling voor het bedrijfsleven
  5. nttInpassing in de stad: in de gemeente/stad zijn voorbeelden te vinden van architectonisch (on)zichtbaar mooi geïntegreerde zonne-energiesystemen in gebouwen
  6. nttLaagdrempelige administratie en regelgeving: de gemeente/stad voorziet in goed toegankelijke Informatievoorziening voor inwoners en bedrijven over de toepassing en regelgeving rond zonne-energie
  7. nttActieve stimulering: de gemeente/stad steunt actief of initieert effectieve zonne-energieacties in samenwerking met bewonersgroepen in de gemeente

In 2011 werd de trofee in ontvangst genomen door Den Haag, afgelopen jaar ging Rotterdam met de titel Solar City 2012 aan de haal. Rotterdam won de prijs vanwege de grote en kleine zonne-energieprojecten die het de afgelopen jaren realiseerde. Zoals in Blijdorp, maar ook op het Centraal  Station waar het dak volledig van gebouw geïntegreerde zonnepanelen is voorzien.

De verkiezing van Solar City 2013 wordt georganiseerd door Solar Magazine, Agentschap NL, UNETO-VNI, SEAC, Holland Solar, Vereniging Eigen Huis en ODE. De winnaar wordt gekozen door de combinatie van een nominatie door een vakjury en stemmen door het publiek. De vijf genomineerde steden waarop gestemd kan worden, zullen begin april bekend worden gemaakt. Hierna kan iedereen via internet op een van de genomineerde steden een stem uitbrengen.

De winnaar van de Solar City verkiezing wordt tijdens het openingsevenement van de Solar Days bekend gemaakt. De Solar Days is een jaarlijks terugkerend evenement om landelijk zonne-energie te promoten. Door het hele land vinden in de periode van 5 tot en met 16 mei 2013 honderden evenementen plaats, variërend van particulieren die hun huis openstellen tot de Solar Tours die door Agentschap NL worden georganiseerd.

Meer informatie over de Solar City 2013 verkiezing en de Solar Days is te vinden op www.solardays.nl. Ook is hier het aanmeldformulier te vinden om als gemeente voor de titel Solar City 2013 in aanmerking te kunnen komen.