Met een gemiddelde besparing van maar liefst -28,6% gaat het eerste team van gemeente Noordoostpolder op kop in de energiebesparingswedstrijd van het Klimaatverbond, de Energy Battle. Na een maand lang keihard energie besparen hebben de eerste teams de energiemeters doorgegeven aan de deelnemers van de tweede ronde.

Zij zijn vorige week van start gegaan en hopen de prestatie van Noordoostpolder te verbeteren. Hierna volgt nog een derde ronde, dan wordt het winnende team bekend gemaakt. Op  8 februari 2013, op de Greenchoice Warme Truiendag, vindt de prijsuitreiking plaats. In de eerste ronde  is ruim 20% gemiddeld bespaard. Dat is ongekend veel. We gaan uit van een gemakkelijk te realiseren besparing van 5 tot 10%, zonder in te leveren op wooncomfort. Dat percentage is uit een onderzoek gekomen van het Energie Centrum Nederland (ECN).  Maar er zijn nog een heleboel uitschieters naar boven, van deelnemers met een besparing van 40 tot 60%. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Deelnemer Lineke Stolte van team 1 van Noordoostpolder onthult hoe zij op haar besparing van -44% is gekomen. "We hadden in de garage nog een tweede koelkast, een oude die we nog wel gebruikten, deze hebben we uitgedaan, en de vijverpomp. En we hebben nu op alle stopcontacten een apparaatje waarmee alles echt uitgaat in plaats van op standby."  Ali Pubben (besparing -47%) noemt een aantal zaken die Lineke en anderen ook noemen, zoals: alleen wassen met een volle wasmachine, de droger niet of nauwelijks gebruiken en de vaatwasmachine alleen aanzetten als hij helemaal vol is.

Bewustwording is het belangrijkste

De deelnemers van het eerste team van Hardenberg zaten op donderdag 8 november al aan de taart toen ze tegen het einde van de eerste ronde dachten de grootste besparing te hebben gerealiseerd. "En er zijn mensen die zouden gaan gourmetten met een elektrisch gourmetstel om het te vieren, maar we hebben gauw gezegd dat dat te veel stroom zou kosten dus toen is het salade geworden," lacht Miriam Gerrits van natuuractiviteitencentrum de Koppel in Hardenberg. Dit team heeft ontzettend veel lol gehad tijdens de eerste ronde. Het behalen van de grootste besparing is voor hen niet het belangrijkste. "Bewustwording is gebeurd en dat staat voorop. Misschien dat het energiebewuste gedrag later, na de Battle wel weer minder wordt, maar die LED lampen zijn nu tenminste ingedraaid en die tijdschakelaar op de vijverpomp gezet, dus daarmee blijf je jaar in jaar uit besparen. Het levert dus echt harde euro's op." zegt Miriam.

430 deelnemers

Dit jaar doen 14 gemeenten mee aan de Klimaatverbond Energy Battle: Berkelland, Noordoostpolder,Den Bosch, Barendrecht, Hardenberg, Heemstede, Bloemendaal, Woerden, Hengelo, Zaanstad, Veldhoven,Venray, Súdwest Fryslân en Bergen op Zoom.  Elke gemeente levert drie teams met 10 deelnemers, dat zijn in totaal  430 deelnemers. Omdat de besparing bij de deelnemers thuis plaatsvindt, wordt het hele gezin betrokken bij de wedstrijd.  De teams bestaan voor ongeveer de helft uit ambtenaren, raadsleden en vaak de wethouder zelf. Daarnaast stellen de deelnemende gemeentes teams samen die bestaan uit bewoners (die bijvoorbeeld betrokken zijn bij duurzaamheidsinitiatieven binnen de gemeente), huurders, huiseigenaren (vaak via een coöperatie of Vereniging van Eigenaren) en scholieren.

Prijzen en prijsuitreiking

Voor de gemeenten die op de eerste tweede of derde plaats eindigen is er een prijs van energiespecialist Van Beek. De eerste prijs is een Energy performance display waarop een jaar lang het actuele energieverbruik te zien is, de tweede prijs een jaar lang gratis en vrijblijvend monitoring van hun energieverbruik of als derde prijs een energiedoorlichting.  De deelnemers van het winnende team ontvangen allemaal een prijzenpakket met energiebesparende producten t.w.v. €150 van groene energieleverancier Greenchoice tijdens de prijsuitreiking op de Greenchoice Warme Truiendag op 8 februari 2013. Voor alle deelnemende gemeenten en deelnemers: meld je aan op de Greenchoice Warme Truiendag en laat zien wat je doet om energie te besparen!!