Op de eerste dag van de 17de VN-klimaatconferentie in Durban (Zuid-Afrika) kwamen gisteren bijna veertig basisschoolleerlingen uit heel Nederland samen op het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor de vierde nationale Kinderklimaattop.

De kinderen bogen zich over oplossingen voor het klimaatprobleem en lanceerden evenveel praktische ideeën over de wijze waarop wij de uitstoot van broeikasgassen snel kunnen verminderen en natuur kunnen sparen. Zij presenteerden deze ideeën aan de klimaatgezant, de heer Hugo von Meijenfeldt, vertegenwoordiger van de Nederlandse regering op de VN klimaattop. De jury koos als Gouden Tip voor 2011: "Leren in, met en van de natuur".

Juryvoorzitter Von Meijenfeldt prees het idee om verschillende redenen: "Les over de natuur in de buitenlucht, zodat je de bladeren aan de bomen ziet groeien, maar ook rekenen, taal en andere lessen in de frisse lucht, dat idee van jullie inspireert me. In deze tijd is het belangrijker dan ooit de natuur te ervaren, te weten over het belang van de natuur en haar kwetsbaarheid. Én: we kunnen morgen met de uitvoering van jullie plan beginnen! Dus neem ik jullie idee mee naar Durban om daar te bepleiten dat het belangrijk is om het leren in en met de natuur in alle landen flink op te schalen." De bedenkers van de tip vinden het belangrijk dat mensen leren zuinig te zijn op de natuur en haar als systeem begrijpen: ontbossing bijvoorbeeld is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Naast deze tip zagen de kinderen oplossingen voor het klimaatprobleem in nieuwe technologie. Zoals een CO2 stofzuiger die uitstoot van auto's opvangt. De jury bestond naast de heer Von Meijenfeldt (ministerie Infrastructuur en Milieu) uit Ralien Bekkers (NJR, Nationale Jeugdraad) en Anna Schoemakers (Klimaatverbond).

Via een live verbinding met Durban hebben de VN jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling Gabe van Wijk en Liset Meddens van de NJR (Nationale Jeugd Raad) vragen van de kinderen beantwoord. Gabe van Wijk en Liset Meddens zijn in Durban om ervoor te zorgen dat Nederlandse jongeren een stem hebben bij de VN.

50.501 Leerlingen

De kinderen vertegenwoordigden deze dag de 50.501 basisschoolleerlingen die in september tijdens de 'Europese Mobiliteitsweek' Groene Voetstappen verzamelden. Zij deden dit door een week lang zoveel mogelijk lopend, steppend en fietsend naar school te gaan. Voor elke heen- of terugreis die lopend of fietsend werd afgelegd, kregen ze een Groene Voetstap. In totaal zijn in Nederland 454.509 Groene Voetstappen verzameld: daarmee kan je 11 keer de wereld rond. Alle Europese Groene Voetstappen worden 30 november a.s. in Durban aangeboden aan Christiana Figueres, secretaris-generaal van het VN-klimaatbureau UNFCCC.

Het Klimaatverbond

Groene Voetstappen en de Kinderklimaattop zijn een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland ondersteund door Milieudiensten en Natuur- en Milieu- Educatiecentra. Dit jaar was het ministerie Infrastructuur en Milieu gastheer van de vierde Kinderklimaattop. Ralien Bekkers (NJR, Nationale Jeugdraad) zorgde voor het contact met de VN-jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling in Durban Gabe van Wijk en Lisette Meddens. Zij zijn te volgen via Twitter (@gabevanwijk, @lisetmeddens) en via Facebook.

Bekijk de foto's hier.