Het is nog nooit zo duidelijk geweest dat we onze energievoorziening radicaal moeten verduurzamen: er is een klimaatcrisis, we zijn afhankelijk van gewelddadige dictators en de energierekening rijst de pan uit. Dit is hét moment om samen in actie te komen. Snelle energiebesparing en overgang op duurzame energie is de enige structurele weg vooruit: dit lost veel problemen tegelijk op. Als we het samen doen, kan dit snel veel opleveren. Klimaatverbond Nederland staat samen met tal van andere organisaties klaar met vele tips en oplossingen voor. Ook nu staan we klaar om overheden, bedrijven en mensen te helpen.

Simpele ingrepen, snelle energiebesparing

Zo zijn er al miljarden kubieke meters gas te besparen door alleen ruimtes te verwarmen en verlichten waar ook mensen zijn. De thermostaat en de CV-ketel kunnen omlaag, de verwarming en verlichting kunnen zuiniger worden ingeregeld. Tal van kleine ingrepen leveren direct een lager gasverbruik op: bijvoorbeeld de deurdranger, de tochtstrips en de brievenbusborstel. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven en de industrie: pak bijvoorbeeld verwarmingsbuizen en hete leidingen goed in. Werk vrijdagen thuis zodat we reiskilometers sparen en de verwarming eerder uit kan. We kunnen nog veel olie besparen door het OV en de fiets te gebruiken, langzamer te rijden, de banden op spanning te hebben, elektrisch te rijden en auto’s te delen.

Samenwerkingsprogramma Snelle Energiebesparing

Wij zien dat de urgentie en de behoefte om ‘iets’ te doen nu zo groot is dat veel mensen en bedrijven al aan de slag zijn. Gelukkig maar. Laten we dat samen nog veel sterker maken en elkaar helpen. Daarom bepleiten wij een Samenwerkingsprogramma Snelle Energiebesparing. Want iedereen kan bijdragen aan de vermindering van ons energieverbruik.

Bespaar 5 miljard kuub aardgas in één jaar

Wij willen graag samen met de overheid alles uit de kast halen om nu ook echt de radicale verandering in gang te zetten die nodig is. Wij pleiten voor een doelstelling om binnen één jaar tenminste vijf miljard kuub minder aardgas te gebruiken.

Samenwerken doe je zo

Wij bepleiten een gezamenlijke campagne van overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en experts, met de volgende acties:

  1. Start een actieve informatiecampagne met wekelijkse persconferenties waarin wordt uitgelegd wat er aan de hand is, wat er gaat gebeuren en wie wat moet doen. En: wat kun je zelf doen, wat levert het op, wie kan je helpen?
  2. Dwing rendabele investeringen in het bedrijfsleven en de industrie af: alle energiebesparing die zich terug verdient binnen vijf jaar moet verplicht worden doorgevoerd. Ga die wet zeer actief handhaven. Breid de wet bovendien uit naar meer bedrijven en instellingen en ook naar duurzame opwekking.
  3. Geef als overheid het goede voorbeeld door zelf energie te besparen en vraag hetzelfde van leveranciers en organisaties die subsidie ontvangen.
  4. Help mensen en bedrijven, ga de deuren en bedrijventerreinen langs. Investeer in energiecoaches, energieboxen en energiecoöperaties om mensen op weg te helpen. Organiseer collectieve acties, samen met buren of bedrijven. En investeer in menskracht en opleidingen!
  5. Zorg dat alle subsidies maximaal toegankelijk zijn voor iedereen. Garandeer dat het budget voldoende is voor alle aanvragen. En maak regelingen zo toegankelijk mogelijk, bijvoorbeeld door ook één isolatiemaatregel te subsidiëren en voorfinanciering rentevrij te maken. Het is cruciaal om nu mensen met lage inkomens tegemoet te komen. Maak daarom ook afspraken met woningcorporaties voor de snelst mogelijke acties voor huurders
  6. Monitor de aanpak en het effect. Hoever zijn we op koers voor de doelstelling om vijf miljard kuub minder aardgas te gebruiken? Giet de acties in een plan, maak ze kwantitatief, volg de voortgang op alle terreinen, breng in kaart wat het tempo drukt, pak deze barrières aan en los ze op.

Het Samenwerkingsprogramma krijgt een lichte, op actie gerichte structuur. Wekelijks komen vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden samen met een aantal creatieve en gemotiveerde deskundigen bij elkaar. Daarin vertellen ze over hun eigen acties, de resultaten en de barrières die ze tegenkomen. Samen worden oplossingen en nieuwe elementen bedacht. En we gaan door tot de doelstelling is bereikt.

Ondertekenaars

 organisaties
Nina TellegenAmsterdam Economic Board
Arie KoornneefASN Bank
San LieASN Impact Investors
Marleen Janssen GroesbeekAvans
Roel WoudstraBuurkracht
Siward ZomerEnergie Samen
Ehssane GounouEssent
Marieke van DoorninckGemeente Amsterdam
Emile PuttmannGreenchoice
Andy PalmenGreenpeace
Aniek MoonenJonge Klimaatbeweging
Rob van der RijtKlimaatplein
Gijs TermeerKlimaatstichting HIER
Petra LettinkKlimaatverbond
Thijs van MierloLSA bewoners
Ika van de PasMilieu Centraal
Maria van der HeijdenMVO Nederland (ruim 2.000 bedrijven voor een nieuwe economie)
Marjolein DemmersNatuur & Milieu
Annie van de PasNatuur- en Milieufederaties
Olof van der GaagNederlandse Vereniging Duurzame energie (namens ruim 6.000 bedrijven in duurzame energie)
 Participatiecoalitie
Maarten DerksenStichting DOEN
Alette BeerlingTAUW advies- en ingenieursbureau
Michiel KirchTKI Urban Energy
Pauline BieringaTriodos Bank
Marjan MinnesmaUrgenda
Cindy KroonVattenfall
Nathalie van LoonWarmetruiendag

 

Experts 
Dirk Bezemer – hoogleraar Faculteit Economie en BedrijfskundeRijksuniversiteit Groningen
Kornelis Blok – hoogleraar energiesysteemanalyseTU Delft
Felia Boerwinkel – ProgrammamanagerCentre of Expertise Urban Technology
Mark Boneschanscher – Managing DirectorInstitute for Renewable Energy Systems/ Eindhoven University of Technology
Wouter Botzen – hoogleraar economie van klimaatveranderingVrije Universiteit Amsterdam
Andy van den Dobbelsteen – Professor of Climate Design & Sustainability, Sustainability coordinatorTU Delft
Seraina Grünewald – Chair for European and Comparative Financial LawFinancial Law Centre, Radboud Business Law Institute/ Faculty of Law, University of Nijmegen
Anke van Hal – professor sustainable buildingsNyenrode
Renée Heller- lector energie & innovatieHogeschool van Amsterdam
John Kerkhoven – directeurKalavasta
Lisette Klok – onderzoeker en docent klimaatverandering en stedelijke klimaatadaptatieHogeschool van Amsterdam
Jeroen Kluck – lector water in en om de stadHogeschool van Amsterdam
Kees van der Leun- directeurCommon Futures
Derk Loorbach – hoogleraar sociaal-economische transities, directeur DRIFTErasmus Universiteit Rotterdam
Karen Maas – Academic Director, Impact Centre Erasmus, Professor of Accounting & SustainabilityErasmus Universiteit Rotterdam
Pieter Pauw – internationale klimaatpolitiek en klimaatfinancieringFS-UNEP Centre van de Frankfurt School of Finance and Management
Reint Jan Renes- lector psychologie voor een duurzame stadHogeschool van Amsterdam
Margot RibberinkWeervrouw
Frans Rooijers – directeurCE Delft
Richard van de Sanden – Scientific DirectorInstitute for Renewable Energy Systems/ Eindhoven University of Technology
Rens van Tilburg – Director at Sustainable Finance LabUniversiteit Utrecht

Samenwerkingsprogramma snelle energiebesparing - Klimaatverbond Nederland

Foto: NVDE.nl