De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer heeft het hoogste peil bereikt sinds het begin van de industrialisering, meldde de Wereld Metereologische Organisatie (WMO) vandaag. Volgens de VN-instantie is de concentratie aan CO2 en methaan in 2009 toegenomen, ondanks de teruggang van de economie.

Toenemende hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer zorgen voor steeds hogere temperaturen op aarde en andere klimaatveranderingen. 'De concentratie zou nog hoger zijn geweest zonder de internationale actie om die te beperken'', zei Michel Jarraud, secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie. Door de opwarming van moerassen en de noordelijke bevroren gebieden (permafrost) dreigen die meer methaan te gaan uitstoten. ''Een grote zorg.'' Kooldioxide (CO2) is het belangrijkste broeikasgas in de atmosfeer. Het is verantwoordelijk voor 63,5 procent van het proces dat leidt tot opwarming.

Nadat het duizenden jaren gelijk was gebleven, is het CO2-niveau sinds 1750 met 38 procent toegenomen. Dat komt vooral door motoren en ontbossing. De laatste tien jaar is het CO2-niveau gemiddeld 1,8 procent per jaar gestegen. Methaan (CH4) is de één na belangrijkste broeikasgas. Het zorgt voor 18,1 procent van het proces dat leidt tot opwarming. Sinds 1750 is de hoeveelheid van dit gas in de atmosfeer zelfs met 158 procent toegenomen. Het methaan komt vrij uit de vele koeien, rijstplanten en door natuurlijke bronnen zoals moerassen. Tussen 1999 en 2006 was het methaanniveau gestabiliseerd. Maar daarna is het gestegen, vooral omdat noordelijke kougebieden waren opgewarmd.De WMO ziet ook de schadelijke gassen HCFC en HFC snel toenemen in de atmosfeer. Deze stoffen worden veel gebruikt als vervangers voor de nog schadelijker CFK-gassen uit spuitbussen. De twee vervangers zijn echter ook krachtige broeikasgassen die veel langer in de atmosfeer blijven dan CO2.

De WMO heeft meetstations in ruim vijftig landen, waaronder hoog gelegen stations in de Andes en Himalaya. De publicatie van het zogeheten Greenhouse Gas Bulletin woensdag is het zesde sinds 2004. Het komt vooruitlopend op VN-klimaatoverleg in het Mexicaanse Cancún, volgende week.