Ongeveer 500 huishoudens in Zaanstad hebben de afgelopen weken besloten om gebruik te maken van het aanbod van MetdeZon, de winnende zonnepanelenleverancier van de actie 'SamenZonneEnergie'. Aan deze actie deden 19 Noord-Hollandse gemeenten mee. Dit betekent dat er binnen vier maanden 4760 panelen op de daken in Zaanstad worden gemonteerd met een gezamenlijk vermogen van ruim 1 megawatt.

Wethouder Linnekamp is blij met het resultaat. "De nieuwe zonnepanelen zorgen bij elkaar voor 600.000 kg minder CO2-uitstoot op jaarbasis. Een flinke hoeveelheid die ten goede komt aan onze leefomgeving. En het levert een flinke bijdrage aan onze ambitie om klimaatneutraal te worden."

Noord-Holland verduurzaamt

In totaal worden er de komende tijd meer dan 25.000 zonnepanelen bij de  deelnemers in de 19 Noord-Hollandse gemeenten geïnstalleerd. Samen zorgen de deelnemers daarmee jaarlijks voor een reductie van meer dan 3 miljoen kilogram aan CO2-emissie. Het was voor de tweede keer dat deze groepsaankoop zonnepanelen onder de naam SamenZonneEnergie werd gehouden. In het najaar vindt een derde ronde plaats waaraan Zaanstad waarschijnlijk opnieuw zal deelnemen. Het succes van de actie mag opvallend worden genoemd, gezien de grote onzekerheid over de prijs van zonnepanelen. Tijdens de actie besloot de EU een importheffing op te leggen op zonnepanelen uit China. Overigens zijn de panelen van 'SamenZonneEnergie' afkomstig uit Maleisië.