De provincie Noord-Holland heeft in augustus 212 zonnepanelen geplaatst op het dak van het kantoor aan het Houtplein in Haarlem. De panelen leveren jaarlijks een CO2-reductie op van 26.998 kg en een energieopbrengst van 47.700 kWh. Het provinciekantoor aan het Haarlemse Houtplein is in 2011-2012 volledig gerenoveerd. Het renovatieproject is door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangemerkt als voorbeeldproject voor kantoren op het terrein van energie en klimaat.

Met innovatieve en energiezuinige technieken en materialen, zoals driedubbel glas, een warmte- en koudeopslag en ledverlichting, klom het gebouw van energielabel G naar het hoogste niveau A++, een unieke score voor een al bestaand gebouw. Met het gerenoveerde gebouw bespaart de provincie al 70% van het eerdere energieverbruik en daar komt nu nog een schep bovenop.

De provincie geeft hiermee het goede voorbeeld bij haar eigen beleidsdoelstelling om energiebesparende maatregelen, en ook de productie van duurzaam en lokaal geproduceerde energie, te stimuleren. Om aan te moedigen dat op zoveel mogelijk daken in Noord-Holland zonnepanelen komen te liggen, heeft de provincie op 4 juni de Zonatlas Noord-Holland gelanceerd. Met deze webtool kan iedereen in Noord-Holland gemakkelijk bekijken of zijn of haar dak geschikt is voor zonnepanelen en binnen hoeveel jaar de investering terugverdiend zal zijn.