Met een gemiddelde besparing van 35% elektra en maar liefst 42% gas gaat het eerste team van gemeente Schiedam op kop in de Klimaatverbond Energy Battle, de energiebesparingswedstrijd van het Klimaatverbond. De gemeenten De Friese Meren en Pijnacker-Nootdorp volgen op een gedeelde tweede plaats. Gemiddeld hebben de elf gemeententeams 19% elektriciteit en 19% gas bespaard. De teams zijn op 10 oktober van start gegaan en hebben een maand lang keihard energie bespaard. Inmiddels hebben zij de energiemeters doorgegeven aan de deelnemers van de tweede ronde.

Deze teams  zijn deze week van start gegaan en hopen de prestatie van de teams uit de eerste ronde te verbeteren. Daarna volgt nog een derde ronde, waarna het winnende team bekend wordt gemaakt.

Onbewust heel veel energie verbruiken
In Schiedam vertelt teamcaptain Rob van Drift met gepaste trots hoe hij met zijn team op de eerste plaats is geëindigd. “Een aantal van onze deelnemers heeft uitzonderlijk veel kunnen besparen. En we hebben heel wat ontdekkingen gedaan; bij één deelnemer, die aanvankelijk dacht niet veel te kunnen besparen blijkt de vloerverwarming al 16 jaar lang continu aan te staan. Met al zijn genomen maatregelen kwam hij tot de conclusie dat hij 700 euro op jaarbasis kan besparen. Het grootste gedeelte van de besparing had wel te maken met gedrag, naast het doorvoeren van fysieke maatregelen (vervangen van verlichting en dergelijke). Al mijn teamgenoten gaven aan dat het aanpassen van je gedrag de grootste besparing oplevert." Een andere deelnemer van het team van Schiedam kwam erachter dat haar warmtepomp niet goed afgesteld staat. Die wordt nu nagekeken en daarmee wordt haar elektraverbruik gehalveerd.

Bewustwording is belangrijker dan geld besparen
Maar het gaat niet alleen om de centen. Het is een mooie manier om jezelf (en je opgroeiende pubers) te motiveren om bewuster om te gaan met energie. “Wij gaan veel bewuster om met al onze elektrische apparaten, we doen ze helemaal uit in plaats van ze op stand-by te zetten,” vertelt een deelnemer van het team van gemeente Lingewaard. “Iedereen is enthousiast, en heeft het deelnemen aan de wedstrijd ervaren als heel positief,”aldus de coördinator van gemeente Pijnacker-Nootdorp, Maaike Volker.

330 huishoudens doen mee
Dit jaar doen 11 gemeenten mee aan de Klimaatverbond Energy Battle: Bloemendaal, Bladel, Capelle aan den IJssel, Den Bosch, De Friese Meren, Heemstede, Lingewaard, Schiedam, Pijnacker-Nootdorp, Wijchen en Zaanstad. Elke gemeente levert drie teams met 10 deelnemers. In totaal doen er dus 330 huishoudens mee. Omdat de besparing bij de deelnemers thuis plaatsvindt, wordt het hele gezin betrokken bij de wedstrijd.  Dit jaar zijn er relatief veel teams met bewoners. Vaak doet de wethouder ook mee. Na drie rondes zal medio februari bekend worden welke gemeente in totaal de grootste gerealiseerde besparing heeft (de besparing van de drie teams opgeteld) en dus winnaar is van de Klimaatverbond Energy Battle. Daarnaast ontvangen de deelnemers van het team met de grootste besparing allemaal een doos met energiebesparende producten van Eco-Logisch.

Voor meer info:
Bezoek de Klimaatverbond Energy Battle wedstrijd website (www.klimaatverbondenergybattle.nl) of volg de Klimaatverbond Energy Battle op Twitter (www.twitter.com/energy_battle)