De website Samen op Stoom ging 12 december online! Op de website vinden gemeenten en burgers praktische en inspirerende voorbeelden om samen te werken aan een beter klimaat.

Samen op Stoom geeft toegankelijke informatie over bestaande innovatieve projecten én nieuwe initiatieven waarmee burgers, burgergroepen en gemeenten direct aan de slag kunnen. Daarnaast zijn er op de website talrijke burenacties te vinden voor deelnemers van het Klimaatstraatfeest 2009-2010. Dit zijn acties die zij kunnen doen om punten te verzamelen voor deze energiebesparingswedstrijd. De website zal de komende tijd wekelijks worden gevuld met nieuwe voorbeelden.

Het doel van de voorbeelden is om te laten zien wat er al wordt gedaan, en zo anderen te inspireren om soortgelijke acties uit te voeren. De nadruk ligt op de mogelijkheid om de actie eenvoudig te vertalen naar je eigen huishouden, straat, buurt, vereniging of gemeente. Met de website willen we laten zien dat vele, op zichzelf kleine initiatieven gezamenlijk kunnen leiden tot flinke energiebesparing en dat het belangrijk is de potentie van al deze kleine initiatieven als beleidsmaker niet te vergeten.

Energie besparen is makkelijk en als je het samen doet, is het nog leuker en voordeliger. Hoe, dat lees je op de website van Samen op Stoom. Wil je dubbel glas plaatsen, je oude CV ketel vervangen  of een groen dak op je schuur? Het staat er op, met handige tips en doorverwijzingen. Je kan er snel mee aan de slag. Hoe betrek ik mijn buren erbij of leden van mijn volleybalclub die ook willen besparen? Kijk op www.samenopstoom.nl. Je vindt er voorbeelden van energiebesparende acties die mensen met elkaar of samen met de gemeente hebben gedaan.

Op www.samenopstoom.nl lees je hoe makkelijk energie besparen eigenlijk is. Laat je informeren en inspireren!

 Bijvoorbeeld door...

  • ntt de bewoners van de wijk Park Rozendaal in Leusden: zij bespaarden gemiddeld 1000 euro door gezamenlijk dubbel glas in te kopen. Door samen actie te ondernemen, konden ze 15% korting krijgen op de inkoopprijs van isolatieglas.
  • nttOf door de Rhenense wethouder Tiemens: "In Dieren was een deelnemer van het Klimaatstraatfeest met Wheels4all bezig om een deelauto te plaatsen. Hij benaderde ons met de vraag of we dat initiatief konden steunen. Als gemeente hebben we een aanbevelingsbrief gestuurd aan bewoners in de meest kansrijke wijken en drie maanden later stond de eerste deelauto er! Nog een maand later zelfs een tweede. Ik ben er trots op, dat we als gemeente hebben kunnen bijdragen aan dit initiatief dat de uitstoot van CO2èn de parkeerdruk vermindert". 

Lees meer over hoe makkelijk het is om mee te doen met duurzame acties en samen te werken met de gemeente op de website. De site is een initiatief van Het Klimaatverbond in samenwerking met het Klimaatstraatfeest, de energiebesparingswedstrijd van de HIER klimaatcampagne.