Op 19 september heeft de stadsregio Rotterdam de zonatlas gelanceerd, een nieuw interactief webinstrument dat voor ieder dak in de regio berekent hoe geschikt het is voor zonnepanelen en wat de kosten en de opbrengsten zijn. Niet alleen huishoudens, ook scholen en bedrijven kunnen via deze webtool zien hoe rendabel zonnepanelen op hun dak zijn. Er zijn 14 zonatlassen opgeleverd en iedere gemeente krijgt een eigen exemplaar.

Slimme rekenhulp

Daken hebben potentie voor duurzame energieopwekking, de zonatlas brengt dit voor zonne-energie nauwkeurig in beeld. Daarbij wordt rekening gehouden met de hoogte van gebouwen, de oppervlakte en de hellingshoek van het dak. En ook de hoeveelheid zon en slagschaduw van bijvoorbeeld schoorstenen en bomen wordt in de berekening meegenomen. De rekenhulp geeft automatisch aan welk deel van het dak het meest geschikt is voor zonnepanelen.

Website

De atlas wordt bewust zo lokaal mogelijk ingedeeld, zodat elke regiogemeente een koppeling kan maken met haar eigen energiebeleid. Gemeenten kunnen ook zien wat zonnepanelen kunnen bijdragen aan het aandeel hernieuwbare energie in hun gemeente. Kijk op www.zonatlas.nl voor de voor de specifieke kaart van uw gemeente.

Stimulerende werking

In Duitsland bleek de zonatlas al heel effectief. In meer dan honderd gemeenten nam de installatie van het aantal zonnepanelen met vijftien tot twintig procent toe. De verwachting is dat zonatlas ook in de stadsregio Rotterdam de transitie naar een duurzame energievoorziening versnelt.

De zonatlas van de gemeenten is in opdracht van de regionale duurzaamheidsagenda van de stadsregio Rotterdam ontwikkeld door het Klimaatverbond en Tetraeder.solar. Hiervoor werkt de stadsregio samen met Project A15 (www.projectA15.nl), dat onder andere met behulp van de zonatlas elektrisch rijden op en rond de A15 in een stroomversnelling wil brengen.