Warmetruiendag was wederom een groot succes. Maar liefst 271.300 deelnemers en tientallen acties verspreid over het hele land riepen op om massaal energie te besparen: voor het klimaat, voor de solidariteit en voor de portemonnee. Passend bij het motto: samen energie besparen geeft energie. 

Nederland komt samen in actie voor het klimaat

Op  vrijdag 10 februari waren er tijdens Warmetruiendag weer honderden acties op scholen, in verzorgings- en zorginstellingen, bij bedrijven en mensen thuis: overal in het land kwamen mensen in actie. Met solidariteits- en ‘fix’acties voor mensen in isolatiearmoede, met repaircafé’s om kapotte spullen te repareren – het winnen en verwerken van grondstoffen is verantwoordelijk voor de helft van de CO2-uitstoot – tot energiebesparing met de thermostaat: elke actie bespaart immers energie en elke graad omlaag spaart 6% energie én 6% CO2.

Weetje: deelnemende bedrijven, scholen en gezinnen kunnen op 1 dag met 1 graad lager het jaarverbruik van 3 Waddeneilanden besparen. En als we dit allemaal samen doen gedurende het hele stookseizoen, dan besparen we het jaarverbruik van een stad als Amsterdam en voorkomen we de uitstoot van 1 megaton CO2.

80% energiebesparing: mogelijk en nodig

En dat is nodig ook. Uit onderzoek blijkt dat voor een prettig leven ongeveer 20 gigajoule (GJ) per persoon per jaar nodig is. Dit staat gelijk aan zo’n 5555 kWh of 632 m3 gas, en dit is het totaal voor warmte en koelte, mobiliteit en voedsel. In Europa verbruiken we nu zo’n 100 GJ per persoon, en weten we wat er nodig is om richting 20 GJ en 80% besparing te gaan: isoleren-isoleren-isoleren; van onszelf, onze huizen en gebouwen om mee te beginnen, en ook ons energieverbruik voor vervoer en eten kan flink omlaag.

Met de 271.300 deelnemers die dit jaar meededen en de meer dan 3 miljoen mensen die sinds 2007 al mee hebben gedaan aan de actie zal het niet liggen. Zij weten dat ze niet alleen staan in hun missie om bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen. Mensen zijn actiebereid en weten: samen energie besparen geeft energie. Samen doorbreken we de mythe van machteloosheid.

Klimaatverbond Nederland: organisator van Warmetruiendag én Shirtjesdag

Elke jaar rond de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol - het eerste wereldwijde klimaatverdrag - organiseert Klimaatverbond Nederland de klimaatactie Warmetruiendag met als motto: verwarm jezelf, niet de wereld. Klimaatverbond Nederland is de samenwerking van 150 gemeenten, provincies en waterschappen voor impactvol klimaatbeleid. Dit jaar werd de 17e editie georganiseerd van Warmetruiendag op vrijdag 10 februari. Klimaatverbond Nederland lanceerde behalve een nieuwe website voor Warmetruiendag, ook nog een tegenhanger van deze winterse campagne, namelijk Shirtjesdag. Het motto van deze campagne: koel minder koel!

Ga naar de website van Shirtjesdag om meer te weten te komen over deze zomerse energiebesparingscampagne.