Gemeente Bloemendaal heeft in de eerste ronde van de Klimaatverbond Energy Battle de grootste besparing van 24% gerealiseerd. De gemeenten Heemskerk en Haarlem volgen op respectievelijk de tweede en derde plaats met besparingen van 23% en 22%. Gemiddeld is door alle teams samen 16% elektra en 15% gas bespaard. Op jaarbasis is dat een besparing van € 270,-. Deelneemster Maaike van het winnende team: “Ik ben me nu veel meer bewust van mijn energieverbruik. Voor mij was het een eye-opener om te zien hoeveel we verbruiken met apparaten die in het stopcontact zitten en niet worden gebruikt. Met het aanpakken van dit sluipverbruik kan ik bijna € 200,- per jaar besparen. Toch leuk meegenomen. Verder gebruik ik de wasdroger minder, doordat ik verschillende wasbeurten combineer.”

In totaal doen 19 gemeentes mee aan de wedstrijd en aan deze eerste ronde hebben 175 huishoudens deelgenomen. Opvallend is dat er dit keer veel verschillende doelgroepen zijn: naast bewoners doen ook scholen, raadsleden, senioren en leden van een energiecoöperatie mee. Op de Beatrixschool in Haarlem was er zelfs zoveel belangstelling, dat het team bestond uit maar liefst 18 leerlingen met hun ouders.

Door mee te doen ontdek je hoeveel energie je eigenlijk verbruikt. Titia, deelneemster uit de gemeente Noordoostpolder, zag voor het eerst van haar leven de energierekening en durfde eigenlijk niet eens mee te doen. Nu is ze heel blij dat ze het toch heeft gedaan. “Ik kwam er achter dat de koppeling tussen dag- naar nachttarief al lange tijd niet meer werkte, zodat ik ten onrechte dacht ’s nachts goedkope stroom te hebben.”

Een goede teamcaptain kan echt het verschil maken voor de deelnemers. Zo kwam het seniorenteam uit Horst aan de Maas na een langzame start toch goed op gang dankzij individuele begeleiding van de teamcaptain. En bijna alle aanvoerders stuurden per e-mail of via een Whatsapp-groep berichten om deelnemers te enthousiasmeren. Daarnaast plaatsen veel deelnemers hun vragen, maar ook heel veel tips, op het forum van de wedstrijdwebsite.

De deelnemers van de tweede ronde zijn dit weekend gestart, ook zij gaan vier weken lang thuis elektra en gas besparen. Kijk voor meer informatie op de website: www.klimaatverbondenergybattle.nl.

Wethouder Richard Kruijswijk van Bloemendaal, deelneemster van het winnende team Maaike Brouwer en landelijk projectleider Nienke Trap.