Onlangs organiseerde de Community of Practice Hitte (CoP Hitte) van Klimaatbestendig in samenwerking met Klimaatverbond Nederland een webinar over lokale hitteplannen. Lokale hitteplannen zijn hét instrument voor gemeenten om afspraken vast te leggen met GGD’en, zorginstellingen en andere lokale partners in het gezondheidsdomein over wie wat doet in aanloop naar en tijdens een hittegolf. Daarmee is het een praktisch middel om de impact van hittestress op de gezondheid van kwetsbare mensen te beperken. 

Cop Lokale Hitteplannen - Uitgebreide terugblik - Klimaatverbond NederlandHet lokaal hitteplan is steeds meer een vast onderdeel van hitteadaptatie. Hij staat genoemd in meerdere Regionale Adaptatiestrategieën, en is één van de stappen in de Menukaart Hitte, het initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om gemeenten te helpen met integraal hitteadaptatiebeleid. Tijdens het laatste webinar werd opgehaald waar gemeenten staan als het gaat om het opstellen en door ontwikkelen van lokale hitteplannen. Het webinar is onderaan deze pagina terug te kijken. Het verslag vind je via deze link of door op de afbeelding rechts te klikken.

We hadden een divers gezelschap aan sprekers die vertelden over lokale hitteplannen:

Kira Schäfers – Provincie Utrecht
Christiaan Stolk – BAR-organisatie (gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en
  Ridderkerk)
Mala Ganpat – GGD Haaglanden
Patrick Klaassen – GGD Gelderland-Zuid
Fedor Gassner – GGD Regio Utrecht

Nieuw hitte webinar over Portland en code rood-scenario's

Op 11 mei organiseert CoP Hitte van Samen Klimaatbestendig wederom in samenwerking met Klimaatverbond Nederland een hitte-webinar. In deze editie gaan we dieper in op extreme hitte en het zogenoemde Code Rood(-scenario). Hierin worden onder meer de maatregelen van Portland toegelicht die zijn genomen na de hittecrisis in 2021. Ook wordt het code rood-scenario besproken. Wat is dat scenario en hoe bereidt Nederland zich daarop voor? Meer informatie over dit webinar vind je hier in onze agenda.

Community of Practice Hitte

Deze bijeenkomst is georganiseerd als onderdeel van de CoP Hitte - een informeel netwerk van decentrale overheden voor het delen van kennis en ervaring, nieuwe inzichten en onderzoek over hitteadaptatie. Indien je voor een decentrale overheid werkt en nog geen deelnemer bent van de CoP Hitte, meld je dan aan via madeleen@samenklimaatbestendig.nl. Meer informatie vind je op onze projectpagina.

Voor vragen naar aanleiding van dit webinar of het verslag, neem contact op ons team Klimaatadaptatie: hitteadaptatie@klimaatverbond.nl.

Samenwerking Klimaatverbond Nederland Samen Klimaatbestendig