De vierde editie van de Klimaatverbond Energy Battle gaat komende vrijdag (10 oktober, Dag van de Duurzaamheid) van start. Tien gemeenten doen mee: Eindhoven, Helmond, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Zaanstad, Krimpen aan den IJssel, Schiedam, Enschede en Nijmegen. Zij zorgen ervoor dat driehonderd huishoudens meedoen, van raadsleden tot scholieren. De battle eindigt met de bekendmaking van de winnende gemeente op de Greenchoice Warme Truiendag op 6 februari 2015.

De makkelijkste manier om te besparen is stoppen met het verspillen van energie die je niet nodig hebt. Een gemiddeld Nederlands huishouden verspilt 14% elektriciteit. Door mee te doen aan deze wedstrijd krijgen de deelnemers inzicht in hun energieverbruik in huis waardoor ze betere keuzes kunnen maken en slimmer omgaan met hun apparatuur. Met de Energy Battle wil het Klimaatverbond laten zien dat een gemiddelde energiebesparing van 10 tot 20% goed haalbaar is.

Nieuw dit jaar is dat er acht middelbare scholen uit de gemeente Zaanstad meedoen. Elke school neemt deel met teams die bestaan uit een docent en vier leerlingen. De leerlingen gaan thuis, met hun ouders en andere gezinsleden energie besparen. De leerling met de grootste besparing aan het einde van de drie rondes van de Battle kan zelfs een elektrische scooter winnen.

Het Klimaatverbond organiseert de Energy Battle dit jaar voor de vierde keer. In het afgelopen stookseizoen zijn huishoudens van elf gemeenten vier weken lang aan de strijd aangegaan. En met succes! Ze bespaarden gemiddeld 19% elektriciteit en 15% gas, wat gelijk staat aan het energieverbruik van ongeveer veertig gemiddelde huishoudens. De gemiddelde besparing per deelnemer is omgerekend bijna € 400,- op jaarbasis. Alle deelnemers registreren thuis hun energieverbruik.  Dat doen zij met behulp van de Wattcher, een energiedisplay die inzicht geeft in het stroomverbruik van het hele huis. Vervolgens worden de resultaten online bijgehouden. Elke deelnemer krijgt tips om zo veel mogelijk energie te besparen. De gemeente met de grootste behaalde besparing is de winnaar. Begin februari 2015 wordt duidelijk welke  gemeente de grootste besparing heeft gerealiseerd. Die gemeente wint de Klimaatverbond Energy Battle. Het beste team zal beloond worden met een bespaarbox van ECO-Logisch.