Met een gemiddelde besparing van 28% elektra en 29% gas heeft het tweede team van de gemeente Wijchen de tweede ronde van de Klimaatverbond Energy Battle gewonnen. De teams van Schiedam en Zaanstad eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. Zij hebben ook heel veel elektra weten te besparen, maar Wijchen eindigt toch op de eerste plaats dankzij hun grote besparing op gas.

De elf teams die deelnamen in deze tweede ronde hebben gezamenlijk zo’n 20% elektra en 17% gas bespaard. De teams hebben nu de energiemeters doorgegeven aan de deelnemers van de derde en laatste ronde. Zij zullen in het nieuwe jaar van start gaan en vier weken lang zoveel mogelijk elektra en gas besparen samen met hun team. Op 7 februari zal bekend worden welke gemeente en welk team de grootste besparingen hebben gerealiseerd. Op 7 februari is het weer Greenchoice Warme Truiendag, de nationale actiedag waarop heel Nederland energie bespaart.

Het tweede team van Wijchen won doordat ze de grootste gemiddelde besparing op gas wisten te realiseren. Op jaarbasis gebruikt een gemiddeld huishouden voor woningverwarming bijna 1.300 m3 gas (zo'n 850 euro). Door goed te letten op het stookgedrag kan in een rijtjeswoning of twee-onder-een-kapwoning 600 euro per jaar bespaard worden, in een vrijstaand huis nog veel meer (bron: Milieucentraal).  Isoleren van de woning en de thermostaat een graad of twee lager scheelt al enorm.

Energie besparen is teamwerk
Barbara Graaf, deelnemer van het Schiedamse team vertelt dat het erg handig is om mee te doen als team omdat je tips kunt uitwisselen met elkaar. En dat motiveert weer om zelf ook door te gaan met kleine aanpassingen te doen in je gedrag. Een andere deelnemer vertelt op het wedstrijdforum dat zijn besparing voornamelijk tot stand is gekomen door gedragsaanpassing: “We hebben per dag 1,5 uur minder televisie gekeken en 1,5 uur minder gegamed. Dit was met name voor de kinderen een groot offer maar het heeft wel meer extra gezelligheid opgeleverd omdat we in plaats daarvan meer bordspellen zijn gaan doen. Ook hebben we de afwas ouderwets met de hand gedaan en de magnetron niet meer gebruikt voor het ontdooien van voeding”. Soms gaat het besparen erg gemakkelijk, zegt Barbara: “Mijn vriend had de verwarming 1,5 graden lager gezet. Ik had dit de eerste dagen helemaal niet in de gaten!”

Ontdekkingen doen in je eigen huis
“De grootste besparing op elektriciteitsgebied hebben we gedaan door anders om te gaan met onze PC, schrijft Rob Hond op het forum. “Dit apparaat, met twee beeldschermen, stond hier 7 dagen in de week, 15 tot 16 uur per dag aan en gebruikt continu 140 tot 180 Watt ofwel 900 kwh per jaar. Nu zetten we hem standaard op stand-by als we even achter het scherm vandaan lopen. Als we meer dan een uur weggaan, zetten we hem helemaal uit en zelfs het sluipverbruik van 11 watt wordt vermeden, door de stroom er helemaal uit te zetten met de schakelaar op de stekkerdoos. We wisten natuurlijk wel, dat een computer redelijk wat stroom gebruikt, maar de Wattcher heeft ons wat dat betreft echt de ogen geopend!” 330 huishoudens doen mee
Dit jaar doen 11 gemeenten mee aan de Klimaatverbond Energy Battle: Bloemendaal, Bladel, Capelle aan den IJssel, Den Bosch, De Friese Meren, Heemstede, Lingewaard, Schiedam, Pijnacker-Nootdorp, Wijchen en Zaanstad. Elke gemeente levert drie teams met 10 deelnemers. In totaal doen er dus 330 huishoudens mee. Omdat de besparing bij de deelnemers thuis plaatsvindt, wordt het hele gezin betrokken bij de wedstrijd.  Dit jaar zijn er relatief veel teams met bewoners. Vaak doet de wethouder ook mee. Op 7 februari op de Greenchoice Warme Truiendag wordt bekend welke gemeente in totaal de grootste gerealiseerde besparing heeft (de besparing van de drie teams opgeteld) en dus winnaar is van de Klimaatverbond Energy Battle. Daarnaast ontvangen de deelnemers van het team met de grootste besparing allemaal een doos met energiebesparende producten van Eco-Logisch.

Voor meer info:
• Bezoek de Klimaatverbond Energy Battle wedstrijd website: www.klimaatverbondenergybattle.nl
• Volg de Klimaatverbond Energy Battle op Twitter: www.twitter.com/energy_battle
• Meer over de Greenchoice Warme Truiendag: www.warmetruiendag.nl