Onlangs kregen de initiatiefnemers van NL Solarpark De Kwekerij groen licht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op hun SDE+ subsidie-aanvraag voor de exploitatie van het nieuw aan te leggen zonnepark in Hengelo (Gld.). Ton Koenders van projectontwikkelaar NL Solarpark de Kwekerij zegt trots: “Niets staat de aanleg van dit unieke park, waar recreëren én het opwekken van duurzame energie hand in hand gaan, meer in de weg!”

De SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame energie over een periode van vijftien jaar. Met de subsidietoezegging is de grootste stap gezet voor het rendabel exploiteren van het park. De volgende stap is de verkoop van zonnepanelen aan geïnteresseerden die daarmee duurzame energie kunnen opwekken, zonder de lasten van panelen op het eigen dak.

NL Solarpark De Kwekerij

NL Solarpark De Kwekerij beslaat zeven hectare en wordt ingepast in het bestaande landschap. Het wordt een echt park voor het hele dorp Hengelo (gemeente Bronckhorst) en wijde omgeving. De bomen rondom het terrein, de structuren van de ‘oude’ kwekerij en het natuurlijke hoogteverschil binnen het terrein blijven zichtbaar. Bij de aanleg en het onderhoud van het park worden alleen aantoonbaar duurzame materialen gebruikt. Er wordt zuinig met water omgegaan en het aantal restproducten en de hoeveelheid afval worden zoveel mogelijk beperkt. Het organische afval wordt ter plekke gecomposteerd of afgevoerd naar een composteerinrichting. De planning is dat het park dit jaar gerealiseerd is en dat de eerste werkzaamheden voor de zomer starten.

Mede-eigenaar worden

Het belangrijkste doel van het initiatief is om recreatie in het park te combineren met de opwekking van duurzame energie voor circa zeshonderd huishoudens in Bronckhorst en wijde omgeving. Het park streeft naar een CO2-reductie van ongeveer 550.000 kg per jaar en is dusdanig ontworpen dat een optimaal rendement van de 8.000 panelen gewaarborgd is. Geïnteresseerde huishoudens kunnen hiervan meeprofiteren door straks panelen aan te kopen in het park. Inwoners kunnen dan de opgewekte elektriciteit uit het solarpark afnemen en profiteren van een financieel voordeel. Hierdoor hebben zij wel de lusten van de zonnepanelen, maar niet de lasten.

Unieke samenwerking

In het project werken de volgende partijen samen: de gemeente Bronckhorst, NL Solarpark de Kwekerij en NL Greenlabel. De gemeente zet zich in voor duurzaamheid en heeft uitgesproken in 2030 energieneutraal te willen zijn. Arno Spekschoor, wethouder milieu en duurzaamheid: “Ik vind het geweldig dat we met zo’n bijzonder park, dat nog nergens ter wereld te vinden is, aan dit doel een mooie bijdrage leveren en inwoner er hun voordeel mee kunnen doen. De gemeente stelt de gronden voor het park dan ook graag tegen een pachtvergoeding beschikbaar.“

NL Solarpark de Kwekerij is de projectontwikkelaar en treedt op als leverancier van de zonne-energie-installatie. NL Greenlabel legt zich toe op de landschappelijke inpassing van het park.