Op donderdagmiddag 29 september komen in de TU Delft tachtig consumenten en consumentenorganisaties bijeen voor de introductie van onderling autodelen in Nederland. Onderling autodelen, ook wel Peer-to-Peer Car Sharing genoemd, is een fenomeen dat in de VS, Frankrijk en Engeland in korte tijd grote bekendheid heeft gekregen.

Om deze nieuwe vorm van duurzame mobiliteit bekend te maken bij het grote publiek organiseren Het Klimaatverbond, MyWheels, Nudge en TU Delft aanstaande donderdag dit symposium. MyWheels introduceert dan de open standaard voor niet-commercieel autodelen in Nederland. Het symposium is in Studio 23-24, Faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft (Landbergstraat 15, 2628 CE Delft) van 14.00 tot 16.30 uur met aansluitend een borrel. MyWheels is een non-profit organisatie van mensen, bedrijven en organisaties die onderling auto's delen. MyWheels laat tijdens het symposium zien hoe dé open standaard voor autodelen er uit gaat zien: één plaats waar vraag en aanbod bij elkaar komen (zie www.mywheels.nl). Lidmaatschap van MyWheels is gratis, dankzij een open reserveringssysteem blijven de transactiekosten laag en kun je zowel de auto van de buren lenen, als die van een bedrijf. Het reserveringssysteem gaat medio oktober online, met steun van de Stichting DOEN van de Postcode Loterij.

Met MyWheels geld verdienen aan je auto

Autobezitters kunnen via MyWheels hun eigen auto delen om zo een deel van hun autokosten terug te verdienen. Ze kunnen zelf kiezen met wie ze hun auto delen: vrienden, mensen uit de buurt of wie dan ook. Ook bepalen ze zelf welk bedrag ze per uur en per kilometer voor hun auto willen ontvangen. Als een auto regelmatig ongebruikt voor de deur staat, is MyWheels een goede manier om anderen te helpen en tegelijk geld te verdienen. In deze tijden van economisch zwaar weer en bezuinigingen worden mensen voorzichtiger met het aanschaffen van een auto. Zeker als dat een tweede auto betreft. Het delen van een auto die vaak zo'n 23 uur per etmaal stilstaat is dan een interessante optie.

Wel het gebruik, niet de lasten

Andersom is MyWheels ook aantrekkelijk als je geen auto bezit, maar wel af en toe een auto nodig hebt. Via MyWheels boek je eenvoudig auto's van mensen of bedrijven uit de buurt of van andere deelautoaanbieders zoals Wheels4all. De keuze uit verschillende auto's (van compact tot ruim, van sober tot luxe) wordt ruimer, zodra meer mensen hun eigen auto via de website online zetten.

Nudge is een organisatie die een duurzame samenleving sneller dichterbij wil brengen op een economisch verantwoorde manier. Om consumenten-initiatieven te versnellen zoeken wij de samenwerking met onderwijs, wetenschap, overheid en het bedrijfsleven. En voor duurzame initiatieven vanuit overheden of ondernemers zoeken we consumenten die deze producten of diensten een kans willen geven (www.nudge.nl). TU Delft is de grotste Technische Universiteit van Nederland. Duurzame mobiliteit is een belangrijk thema zoveel in het onderwijs als onderzoek (www.tudelft.nl). Het Klimaatverbond, is een vereniging van lagere overheden (150 gemeenten, twee waterschappen en tien provincies) die voorop lopen met hun klimaatbeleid. Het Klimaatverbond ondersteunt met kennisuitwisseling, aanjagen en lobby naar de overheid.

Bekijk hier het filmpje over Auto delen.