De concentratie broeikasgassen in de lucht is tot recordhoogte gestegen en hij versnelt. Onderzoekers waarschuwen dat de opkomst van de superbroeikasgassen HFK's in de toekomst zal zorgen voor een nog sterker versnelde klimaatverandering. Dat blijkt vandaag uit twee rapporten van de Verenigde Naties (VN).

Onderzoekers van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), de VN-tak die zich bezighoudt met weer en klimaat, keken onder meer naar de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in 2010. Ze telden 389 CO2-moleculen op elke miljoen deeltjes in de lucht. Dat was het hoogste peil sinds 1750, zo blijkt een een vandaag gepubliceerd rapport. Het aantal deeltjes blijkt daarnaast tussen 2009 en 2010 te versnellen ten opzichte van 1990. De vervuiling is nog erger dan de slechtste scenario's die VN-klimaatonderzoekers in 2001 hadden opgesteld.

'Zelfs als we het voor elkaar krijgen om vandaag de uitstoot van broeikasgassen een halt toe te roepen, dan nog zouden de gassen decennialang in de atmosfeer blijven en de kwetsbare balans van onze planeet en het klimaat beïnvloeden', aldus Michel Jarraud, secretaris-generaal van het WMO. 'Het is nu belangrijker dan ooit dat we de complexe en soms onverwachte interactie tussen broeikasgassen in de atmosfeer de oceanen en het ecosysteem leren begrijpen.' Ook de hoeveelheid methaan, het tweede belangrijkste broeikasgas, in de lucht stijgt snel. Dat komt mogelijk door het ontdooien van de permafrost in gebieden als Siberië, Canada en Alaska.

1600 keer het effect van CO2
De milieu-organisatie van de VN, UNEP, waarschuwt in een vandaag gepubliceerd rapport voor de zogeheten HFK's. Deze broeikasgassen komen vrij bij de productie van koelvloeistoffen, voor koelkasten, airco's en brandblussers, en is in staat 1600 keer meer warmte op te slaan dan CO2. HFK's zijn geïntroduceerd in de jaren '90 als alternatief voor CFK's, die de ozonlaag kapotmaken en ook zeer krachtige broeikasgassen zijn. HFK's zijn niet schadelijk voor de ozonlaag. Maar, zo waarschuwt het rapport van de VN, als overheden en de industrie de groeiende uitstoot van HFK-gassen niet beperken, zal de jaarlijkse uitstoot in 2050 hetzelfde effect hebben als 9 miljard ton CO2. Dat is een derde van wat we nu aan kooldioxide de atmosfeer in pompen.

'In de toekomst kan de uitstoot van HFK's heel groot worden', aldus het rapport. Dat komt voornamelijk door de groeiende vraag in landen als China, India, Brazilië en Indonesië naar nieuwe koelkasten en airconditioners en door de bevolkingsgroei. De onderzoekers dragen ook oplossingen aan. De gebruikte HFK-gassen blijven zo'n 15 jaar in de atmosfeer, veel langer dan CO2. Volgens de onderzoekers is het echter mogelijk om HFK's te produceren die na een paar dagen al weg zijn. Ook zijn er hele andere gassen te bedenken die dezelfde koelende werking hebben. Er zijn al bedrijven die koolwaterstoffen, CO2 en ammonia gebruiken voor koelkasten en airconditioning. (bron: Trouw)