Vier gemeenten hebben op 10 oktober hun Zonatlas gelanceerd. Daarmee komt het totaal aantal gemeenten waar inwoners over dit instrument beschikken op 86. Sittard-Geleen is de eerste gemeente in Limburg die over dit interactieve instrument beschikt. In Overijssel hadden Zwolle, Olst-Wijhe en Raalte de primeur. Gemeenten willen met dit initiatief inwoners en bedrijven helpen met energiebesparing en energieopwekking door het gebruik van zonne-energie.

"Bovendien helpt de Zonatlas om onze gemeentelijke doelstellingen op energiegebied te realiseren", zegt wethouder Ruud Guyt van Sittard-Geleen. "Vanaf vandaag kunnen inwoners een actieve bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente en met dit instrument in één oogopslag zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Vervolgens kunnen ze met een eenvoudige rekenmodule uitrekenen wat de investering hen zal opleveren, aldus Guyt."

Vanmorgen werd de Zonatlas van Raalte en Olst-Wijhe gelanceerd door gedeputeerde Theo Rietkerk. Vanavond lanceerde wethouder Erik Dannenberg de Zonatlas van Zwolle. In deze gemeenten in Overijssel is de Zonatlas onderdeel van de website Powered by You, een portaal voor particulieren die hen de gelegenheid biedt om samen duurzame initiatieven aan te gaan.

Actuele, accurate en onafhankelijke informatievoorziening

De Zonatlas toont voor elk dakvlak binnen een gemeente de geschiktheid voor de opwekking van zonne-energie. Door het combineren van het Algemeen Hoogtebestand Nederland 2 van Rijkswaterstaat, weerdata, de invallende zonnestraling, de hellingshoek van de daken en de schaduwsituatie is een zeer nauwkeurige indicatie van de geschiktheid van de dakvlakken voor zonne-energieopwekking te geven. Met dit bestand is van de hele gemeente een 3D model gemaakt. Een gebruiker hoeft hierdoor zelf geen gegevens meer in te vullen zoals bijvoorbeeld de hellingshoek van het dak, de ligging van het gebouw ten opzichte van de zon of de aanwezigheid van objecten die schaduw veroorzaken.

De Zonatlas is het meest transparante, interactieve, actuele en praktische instrument voor overheden, burgers en bedrijfsleven om de transitie naar een duurzame energietransitie concreet te maken en te versnellen.

De Zonatlas werd ontwikkeld door het Duitse ingenieursbureau tetraeder.solar. Zij ontwikkelden de Zonatlas al voor meer dan 130 Duitse gemeenten. Klimaatverbond, een netwerk van lagere overheden met een voorlopend klimaatbeleid, werkt op dit moment samen met Tetraeder aan de uitrol van de Zonatlas in Nederland.